Извештај са научног скупа у Требињу

10.04.2024

Научним скупом „Поезија и поетичка мисао Новице Тадића“ од 5. до 6. априла у Требињу отворена је традиционална културна манифестација „Дучићев дан”, посвећена великом српском песнику, Требињцу Јовану Дучићу, која се годинама одржава на празник Благовести, када је преминуо великан српске поезије. Реч је о 16. скупу који се организује у оквиру специјалних веза између Републике Србије и Републике Српске, а у реализацији Института за књижевност и уметност и Општине Требиње, манифестације „Дучићеве вечери поезије“.

Др Светлана Шеатовић, руководилац Одељења за модерну српску књижевност Института за књижевност и уметност истакла је на отварању да је реч о дугогодишњој, плодној сарадњи, те да је Требиње „град-мецена за српску поезију и науку о књижевности“. Ове године скуп је посвећен Новици Тадићу, песнику који је родом из Старе Херцеговине и који је пре педесет година издао прву збирку песама Присуства.

Градоначелник Требиња, Мирко Ђурић, у поздравној речи захвалио се организаторима и учесницима што налазе довољно разлога и професионалног изазова да своја стручна промишљања поезије и поетског, презентују у Дучићевом Требињу. Градоначелник Требиња је додао да је овогодишњи научни скуп прилика да се свеобухватније проговори о значају поезије Новице Тадића на развој српске поезије, али и доказ да Дучићево Требиње остаје место где се најстручније расправља о српској поезији, разумевању појединих песника и њиховом месту у српској култури.

Прву сесију отворио је др Јован Делић, дописни члан САНУ рефератом „Новица Тадић у контексту српске поезије 20. века“. У трима сесијама скупа говорили су познаваоци стваралаштва Новице Тадића из Србије, Црне Горе, са различитих универзитета, културних и истраживачких центара: др Горан Радоњић, др Светлана Шеатовић, др Бошко Сувајџић, др Александар Милановић, др Соња Миловановић, др Бојан Ђорђевић, др Јелена Младеновић, мср Милена Кулић, др Сања Париповић Крчмар и мср Александра Пауновић. Тадићевско тамно певање из непролазне ноћи контекстуализовано је унутар поетичко-естетичких мéна српске поезије, у трансмедијалним, компаративистичким огледањима, али и у динамици савремене естетичке, књижевнотеоријске, књижевнофилозофске, теопоетске, лингвостилистичке, текстолингвистичке мисли.

Учесници скупа у организацији Града Требиња посетили су манастир Тврдош и духовни комплекс Мркоњићи, родно место Светог Василија, где се сада чувају мошти његове мајке и присуствовали Светој архијерејској литургији, те помену познатом песнику у Херцеговачкој Грачаници, 7. 4. Др Јован Делић и др Светлана Шеатовић су, уз градоначелника М. Ђурића, 6. априла положили цвеће на споменик Јовану Дучићу. Том приликом је на Тргу песника одржан програм матураната требињске Гимназије „Јован Дучић“ и ученика Музичке школе Требиње под називом „Дучићу с љубављу“.