Одржано предавање проф. др Бојана Ђорђевића

02.07.2024

У уторак, 18. јуна, у Библиотеци Института за књижевност и уметност наш дугогодишњи сарадник, данас редовни професор Филолошког факултета, проф. др Бојан Ђорђевић одржао је предавање под насловом Може ли се писати историја књижевности и културе без библиографије дневних новина?

Повод за ово предавање је објављивање његове ауторске библиографије Летопис културног живота Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1926-1928, која је прошле године објављена као 37. издање у едицији Историја српске књижевне периодике. Предавање је уводном речју отворила др Станислава Бараћ, уредница циклуса Истраживања периодике у новим издањима Института за књижевност и уметност.

Библиографијом су обухваћени најзначајнији дневни листови тог раздобља: Правда, Политика, Београдски дневник и лист Балкан. Аутор је у излагању указао на оне аспекте ових периодичних публикација који их чине изворима од прворазредног значаја за историју књижевности и културе. Уређивачка политика дневне штампа на особен начин (раз)открива утицај политике на културни живот, те даје увид у позицију одређеног града и државе на културној мапи света.

Такође, полемичка пракса у дневним листовима разликује се у односу на полемике у другим периодичним публикацијама нарочито по томе што увек укључује већ број актера и дискутаната.

Овај закључак подупире ауторову тезу да су дневне новине и њихове библиографије јединствен извор и у проучавању историјске поетике граничних жанрова, попут поменуте полемике, фељтона или репортаже.

Аудио-запис биће ускоро доступан на Јутјуб каналу Института.