Извештај са промоције зборника о Лази Костићу

10.04.2024

У оквиру „Дучићевог дана“, 6. априла са почетком у 18 часова, у требињској Народној библиотеци промовисан је зборник радова Поезија и поетичка начела Лазе Костића. Јубиларни, 15. зборник који је резултат сарадње ИКУМ-а и града Требиња приредили су др Светлана Шеатовић и др Марко Аврамовић. Сâм зборник је 30. у едицији „Поетичка истраживања“ Одељења за поетику модерне и савремене српске књижевности.

Зборник Поезија и поетичка начела Лазе Костића, који је данас пред читаоцима, по први пут штампан је у Требињу, а плод је научног скупа одржаног априла 2023. године у оквиру манифестације „Дучићев дан“. Садржи двадесет текстова подељених у четири целине, из пера тумача различитих генерација и из више угледних академских институција.

На промоцији су о колективној монографији говорили рецензент проф. др Бојан Ђорђевић, др Јован Делић, дописни члан САНУ, проф. др Бошко Сувајџић и др Светлана Шеатовић као коуредник издања.

Рецезент зборника проф. др Бојан Ђорђевић и проф. др Бошко Сувајџић су посебно назначили кохерентност књижевнокритичких, књижевноисторијских и књижевнотеоријских увида који зборник приближавају целисходној монографији.

Др Јован Делић истиче да се управо овим јубиларним издањем заокружује едиција „Поетичка истраживања“, односно утемељује почетак модерне српске поезије.

Др Светлана Шеатовић је у завршној речи подсетила на друштвенополитички ангажман Лаза Костић одмах после Берлинског конгреса и на далековидост његових ставова о српском питању у Босни и Херцеговини који су истакнути у овом зборнику. Наиме, Лаза Костић је бројним написима подржао већ завршени Херцеговачки устанак и српско питање, а у тексту „Пред окупацијом Босне“ (1878) он пише да је Берлински конгрес радио свој посао „наврат нанос“ и да се то баш види по питању босанско-херцеговачком. „Ми смо против окупације из чисто патриотичних побуда“, пише Костић, „из обзира на интерес монархије јер смо тврдо убеђени да ова окупација неће проћи без рата, а рат овај може довести у питање егзистенцију наше монархије“. Даље објашњава: „Русија врло добро зна да је Аустроугарску навукла на танак лед чим је увуче у Босну, кад се тај лед провали, доцне ће бити извлачити се из несреће...“

Промоцију су уприличила и читања Дучићевих стихова ђака требињске Гимназије.

Народна библиотека Требиње о промоцији