Одржано представљање студије Тако се калио челик др Јеленe Лалатовић

13.06.2024

У среду, 5. јуна, у Библиотеци Института за књижевност и уметност одржан је разговор о књизи др Јелене Лалатовић Тако се калио челик: омладинска штампа и борба за слободни универзитет 1937‒1968.

О књизи су говорили др Томислав Брлек, изванредни професор Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу, др Биљана Андоновска, виша научна сарадница Института за књижевност и уметност и рецензенткиња студије, и ауторка. Разговор је модерирала др Станислава Бараћ, уредница циклуса Истраживања периодике у новим издањима Института за књижевност и уметност.

Др Томислав Брлек указао је на методолошки обухват студије, у којој се методима књижевне историографије преиспитују бројни појмови који се најчешће схватају и употребљавају као саморазумљиви, попут омладине, аутономије универзитета, социјализма, национализма, па и саме филологије.

Др Биљана Андоновска говорила је о томе на који начин монографија Тако се калио челик доприноси ревалоризацији југословенског наслеђа и постављању нових оквира за поновно исписивање и тумачење континуитета омладинских покрета и њихових књижевно-културних доприноса, од Младе Босне до студентског покрета шездесетих и седамдесетих година.

Ауторка се у свом излагању усредсредила на проблем цензуре као формативни феномен који је обликовао дискурсе омладинских и студентских покрета, што је пресудно утицало и на њихове друштвене и књижевне домете, након чега је уследила краћа дискусија.

Аудио-запис биће ускоро доступан на Јутјуб каналу Института.