Фолклористи у пројекту Заједно у очувању НКН: подизање капацитета локалних заједница

13.12.2023

У Научно-образовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу од 17. до 19. новембра 2023. реализован је едукативни део пројекта Удружења фолклориста Србије Заједно у очувању НКН: подизање капацитета локалних заједница, који је финансијски подржало Министарство културе Републике Србије. Допринос пројекту пружили су и сарадници Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, као и Културни центар „Вук Караџић“ из Лознице. Пројектом је руководила др Данка Лајић Михајловић (научни саветник Музиколошког института САНУ), а као стручни консултант била је ангажована др Смиљана Ђорђевић Белић, руководилац Одељења за фолклористику нашег института. У организацији и реализацији биле су ангажоване и мср Данијела Лекић и мср Марина Младеновић Митровић, сараднице поменутог одељења, а у радионицама су уествовали и мср Дејан Илић и мср Ана Милинковић

Идеја о пројекту резултат је вишеструких искустава рада на очувању НКН, у која су укључени и неки од сарадника Одељења за фолклористику Института за књижевност и уметност. Основне активности на пројекту oбухватиле су припрему, организацију и реализацију едукативног програма (предавања и радионице), који је, осим општег уводног дела, сходно доминантним усмерењима и професионалним компетенцијама стручњака из УФС-а, био превасходно оријентисан ка елементима везанима за извођачке уметности, језик и вербални фолклор. Предавачки тим чинили су искусни сарадници Центра за НКН, истраживачи и стручњаци компетентни за специфичне аспекте поменутог типа елемената из различитих домена НКН (др Данка Лајић Михајловић, етномузиколог, Музиколошки институт САНУ; др Смиљана Ђорђевић Белић, фолклориста, Институт за књижевност и уметност; др Биљана Сикимић, лингвиста, Балканолошки институт САНУ; др Здравко Ранисављевић, етнокореолог, Факултет музичке уметности; Данијела Филиповић, етнолог, координатор Центра за НКН). Едукативни програм пратило је 24 полазника из различитих градова из Србије (млади истраживачи, запослени у локалним институцијама културе и локалним невладиним организацијама).

Судећи према резултатима спроведене анонимне анкете, полазници су показали изразиту мотивисаност да стечена теоријска и практична знања користе и надограђују кроз деловање у својим срединама. За младе истраживаче едукативни програм Заједно у очувању НКН: подизање капацитета локалних заједница представљао је важан и квалитетан вид додатног образовања и стручног усавршавања.

Учешћем у реализацији пројекта Заједно у очувању НКН: подизање капацитета локалних заједница сарадници Одељења за фолклористику – чланови Удружења фолклориста Србије, још једном су потврдили важност деловања у области апликативне хуманистике, посебно у домену очувања нематеријалног културног наслеђа.