др Жарка Свирчев


Жарка Свирчев (9. 9. 1983, Сента) завршила је основне академске студије 2007. године на Одсеку за српску књижевност и језик Филозофског факултетa Универзитета у Новом Саду, освојивши и награду Универзитета за остварену укупну просечну оцену на крају студија. На истом Одсеку је завршила и дипломске акдемске мастер студије (2009), одбранивши мастер рад са темом Тело, старост и идентитет у роману Баба Јага је снијела јаје Дубравке Угрешић. Године 2010. уписала је докторске академске студије на Филолошком факултету Универзитета у Београду, где је одбранила докторску дисертацију са темом Винаверов допринос компаратистици.

Од 2008. године до 2018. била запослена у Економској школи у Бечеју као наставница српског језика и књижевности. Спољна садарница на пројекту Улога српске периодике у формирању књижевних, културних и националних образаца у Институту за књижевност и уметност била је у периоду 2017–2018. године, а од септембра 2018. године стално је запослена у Институту за књижевност и уметност ангажманом на истом пројекту, који је 2020. трансформисан у Научно одељење Периодика у историји српске књижевности и културе.

Академска сфера интересовања су јој феминистичке студије периодике, авангарда и традиције романа у српској књижевности. Објавила је четири књиге: „Ах, тај идентитет!“ (о стваралаштву Дубравке Угрешић, 2011), Винаверова књижевна република (2017), Портрет претходнице: Драга Дејановић (2018) и Авангардисткиње. Огледи о српској (женској) авангардној књижевности (2018), за коју је добила награду „Анђелка Милић“. Са др Јеленом Милинковић уредила је међународни зборник научних радова Женски покрет (1920–1938). Била је гостујућа предавачица на вебинару „East Central Vanguard: New Perspectives on the Avant-Garde“ Колумбија универзитета у Њујорку (2021) и „Истраживање наслеђа и значај научница у Србији: методе и приступи“, у организацији Етнографског института САНУ (2021). Приредила је књигу Немири између четири зида: избор приповедака књижевница прве половине 20. века (2021). Књижевну критику континуирано објављује у Пољима, Београдском књижевном часопису и на порталу Komuna Links.


Контакт: zarkasv@yahoo.com

Библиографија (pdf 604Kb)