др Биљана Андоновска


Рођена је 1981. у Београду. Дипломске и мастер студије завршила је на Групи за српску књижевност и језик са општом књижевношћу Филолошког факултета у Београду, где је одбранила и докторску дисертацију Поетика надреалистичког (анти)романа у српској књижевности и европском контексту (2017). Стипендисткиња Министарства за науку била је 2010–2012, а од 2012. запослена је у Институту за књижевност и уметност, на пројекту за проучавање периодике. Од 2020. године ради на Одељењу за теорију књижевности и уметности, којим од 2024. године и руководи.

Добитница је стипендије МПНТР за постдокторско усавршавање у Паризу (2018) и „Moritz Csáky“ стипендије Аустријске академије наука за истраживачки пројекат Freud, Tausk, Pappenheim: Psychoanalysis, First World War and the South Slavic Context (Беч, 2021). Руководила је српском страном билатералног пројекта Модернизам и авангарда у југословенском контексту (Институт за књижевности и уметност & Филозофски факултет Свеучилишта у Загребу, 2019–2022). Чланица је међународног пројекта САНУ и МАНУ Македонско-српске књижевне везе у деветнаестом и двадесетом веку. Коауторка је изложбе Авангарда: од даде до надреализма (Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, мај–август 2014, са А. Мирчић), реализоване у сарадњи Института за књижевност и Музеја савремене уметности, у оквиру међународног пројекта Европски контекст српског надреализма.

Ауторка је монографије Душа облика: теорија и историја антиромана (2022) и уредница зборника радова Модернизам и авангарда у југословенском контексту I–II (са Т. Брлеком и А. Видић, 2021, 2022) и Први светски рат и словенске књижевности (са С. Бараћ, 2021).


Контакт: andonovskaikum@gmail.com

Библиографија (pdf 57K)