мср Катарина Пантовић


Катарина Пантовић рођена је 1994. године у Београду. Основне и мастер академске студије завршила је на Одсеку за компаративну књижевност са теоријом књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, где је тренутно на завршним годинама докторских студија. Четири семестра (2019‒2020) била је ангажована у настави као студент-демонстратор и држала вежбе из обавезних и изборних предмета студентима компаратистике на Филозофском факултету у Новом Саду. На истом факултету 2022. године пријавила је докторску дисертацију под називом „Кафкијански елементи у песништву Васка Попе“ под менторством проф. др Владимира Гвоздена.

У септембру 2020. године придружила се Одељењу за поетику модерне и савремене српске књижевности као стипендисткиња Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а од јануара 2023. запослена је на истом одељењу у звању истраживач сарадник.

Добитница је свих републичких студентских стипендија које су додељивала Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство омладине и спорта (стипендија за најбоље студенте основних студија, стипендија за изразито надарене студенте, стипендија „Доситеја“ на завршној години основних студија и на мастер студијама, стипендија за најбоље студенте докторских студија), као и стипендираних студентских размена Ерасмус+ и ЦЕЕПУС на основним (Хале, Немачка) и мастер студијама (Грац, Аустрија), као и ДААД стипендије за истраживачки боравак у оквиру докторских студија (Хамбург, Немачка).

Била је ангажована на пројекту Аспекти идентитета и њихово обликовање у српској књижевности (ев. број 178005) који је финансирало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у периоду од 2019‒2021. У периоду од 2022. до 2024. ангажована је на пројекту Српска књижевност 1991-2021: идентитет, траума, сећање (акр. SLITaM, ев. број 1634) који финансира Фонд за науку Републике Србије по позиву „Идентитети“.

Пише и објављује књижевну критику, есејистику, научне радове и поезију у релевантној периодици, научним зборницима и научним часописима. За научне радове добила је Дисову награду за најбољи есеј (2012) и Бранкову награду Матице српске (2016). Њен научно-истраживачки рад усмерен је на проучавање савремене српске књижевности (поезије) и поетику Франца Кафке. Објавила је научну монографију Актуелна читања Кафкиног дела (Службени гласник, Београд, 2023), као и две песничке збирке: Унутрашње невреме (Едиција „Прва књига“, Матица српска, 2019) и Ритуал пред спавање (Суматра издаваштво, 2022).

Сарађује као извршна уредница са издавачким кућама Трећи Трг и Сребрно дрво из Београда, где је уредила више од тридесет наслова.

Чланица је Матице српске, као и неколико жирија за доделу књижевних награда.

Живи и ради у Београду.



Контакт: katarina.pantovic@ikum.org.rs

Библиографија (pdf 428)