мср Јован Букумира


Рођен је 1992. у Краљеву, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломске и мастер студије завршио је на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду. Одбранио је мастер рад „Ђанбатиста Вико и Ерих Ауербах: књижевност, филологија, историја“. На истом факултету је пријавио и предао докторску дисертацију „Есејистика српског надреализма: Марко Ристић, Душан Матић и Оскар Давичо“.

Од 2018. до 2021. године био је ангажован у Институту за књижевност и уметност у Београду као стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Од 2021. године запослен је, као истраживач-сарадник, најпре при одељењу Периодика у историји српске књижевности и културе, а потом, од 2023, при Одељењу за теорију књижевности и уметности.

Учествовао је на билатералном пројекту „Модернизам и авангарда у југословенском контексту“. Био је члан неформалног студентског удружења Клуб 128. Пише књижевну критику за портал Комуна Линкс.

Области научног интересовања: књижевна теорија, историја авангарде и модернизма, југословенска култура. Језици: енглески, француски, немачки.



Контакт: jbukumira@yahoo.com

Библиографија (pdf 428)