Одржан разговор о зборнику Ради свога разговора у част академика Станише Тутњевића

23.05.2024

Разговор посвећен зборнику у част академика др Станише Тутњевића Ради свога разговора одржан је 14. маја у Библиотеци Института за књижевност и уметност. С обзиром на то да овај зборник, објављен поводом 50 година научног рада и 80 година живота С. Тутњевића, представља коиздавачки подухват Филолошког факултета у Бањој Луци, Института за књижевност и уметност из Београда и Академије наука и умјетности Републике Српске, догађај су отворили др Бојан Јовић, директор Института, и проф. др Срето Танасић, испред Академије наука и умјетности РС.

Разговор је модерирала др Станислава Бараћ, виша научна сарадница Института за књижевност и уметност, која је, након уводних обраћања др Јовића и проф. Танасића, прочитала писмо уредничког тима зборника из Бања Луке. Зборник су уредили др Саша Шмуља и др Андреја Марић.

У разговору су учествовали и др Весна Матовић, др Слободанка Пековић, др Марко Недић и др Станиша Војиновић. Евоцирајући сећања из вишегодишње сарадње с др Тутњевићем, сви учесници и учеснице указали су на комплементарност методолошке иновативности, посвећености науци о књижевности, те неизоставне личне и професионалне подршке колегиницама и колегама као карактеристика које су обележиле каријеру др Тутњевића.

Представљањем зборника Ради свога разговора, у коме су се динамично преклопиле теоријско-методолошке дискусије, историја академских инситутција и лична сећања, отворен је циклус предавања и разговора Истраживања периодике у новим издањима Института за књижевност и уметност, који је уредила др Станислава Бараћ.