мср Данијела Лекић


Данијела Лекић рођена је 1992. године у Шапцу. Основне и мастер студије енглеског језика и књижевности завршила је на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Мастер рад под називом „Милтонов и Његошев Сатана: носилац таме?” одбранила је 2016. године. У оквиру докторских академских студија уписаних на истом факултету одобрена јој је тема докторске дисертације „Нивои формулативности у српској и староенглеској епици” (ментори: проф. др Милица Спремић Кончар и проф. др Немања Радуловић).

Као стипендиста Министартва просвете, науке и технолошког развоја је од 2020. године ангажована на Институту за књижевност и уметност у Београду на пројекту „Српско усмено стваралаштво у интеркултурном коду” (178011). Од 2022. године је запослена на Институту у звању истраживача сарадника на Одељењу за фолклористику.

Објављује радове из области компаративне фолклористике, ужа област интересовања су јој теорија формуле и епска поезија, а такође испитује и могућност њиховог ширег позиционирања у индоевропском контексту.

Члан је Удружења фолклориста Србије од 2020. године и обавља функцију једног од његових секретара од 2023. године.



Контакт: danijelamitrovic.16@gmail.com

Библиографија (pdf 428)