др Марија Циндори Шинковић


Магистарски рад Јокаи Мор у јужнословенским књижевностима одбранила 1977. године код ментора др Миодрага Поповића. Исте године је изабрана за сталног сарадника (самосталног истраживача) Института за књижевност и уметност у Београду, где ради најпре као хунгаролог на пројекту Компаративна изучавања српске књижевности, а касније на пројекту Историја српске књижевне приодике XX века. Докторску дисертацију са темом Адy Ендре у српској књижевности одбранила 2005. године на Филозофском факултету у Новом Саду. Бави се компаратистичким проучавањима мађарскосрпских књижевних веза, историјом књижевности и књижевне периодике, естетиком, савременим књижевнотеоријским питањима.

За Хунгаролошки институт у Новом Саду урадила контрастивну лектуру тротомног мађарскосрпског речника. У звању вишег лектора на Филозофском факултету у Новом Саду по позиву предавала предмете Теорија и пракса превођења и Историја српскомађјарских културних и књижевних веза. Учествовала на више од двадесетак научних скупова у земљи и иностранству. Самостално организовала научне скупове и била је уредник или коуредник три зборника научних радова. Била на студијским боравцима у Немачкој, Аустрији, Мађарској.

Сарађивала је у листовима и часописима Студент, Видици, Знак, Домети, Књижевна историја, Летопис Матице српске, члан редакције суботичке Руковети. Објавила четири књиге превода лирике.

Библиографија/pdf