др Марко Теодорски


Марко Теодорски је завршио основне и мастер студије класичне археологије на Филозофском факултету у Београду. Докторску тезу, под називом „Through the Siren’s Looking-Glass: Victorian Monstrosity of the Male Desiring Subject“, одбранио је 2014. године на универзитетима Еберхард Карлс у Тибингену (Немачка) и Виа Домиција у Перпињону (Француска), као стипендиста Европске комисије на пројекту EMJD Cultural Studies in Literary Interzones. Од априла 2018. године ради на Институту за књижевност и уметност у Београду, прво на пројекту „Културолошке књижевне теорије и српска књижевна критика“, а затим на Одељењу за теорију књижевности и уметности. У звање вишег научног сарадника изабран је 2024. године.

Аутор је књиге о огледалима у британској књижевности XIX века, под називом Nineteenth-Century Mirrors: Textuality and Transcendence (2020) и уредник је књига под називом Monstrosity from the Inside Out (2014) и The Deep: A Companion (2023), о чудовишности у књижевности, филму и култури XX века.

Говори енглески, француски и немачки језик.

Учитељ је јоге, страствени је кампер и љубитељ видео игара.

Области интересовања: психоанализа и књижевност, однос психоанализе и хуманистичких наука, филозофија и пракса јоге, чудовишност у књижевности, филму и култури XИX и XX века, викторијанска култура и књижевност, античка култура и филозофија. Тренутно посебну пажњу поклања психоаналитичким тендецијама у друштвеним наукама у Србији и историјским/културним формама трансценденталног као ван-дискурзивне праксе.


Контакт: teodorskimarko@gmail.com

Библиографија (pdf 317K)