Извештај о билатерали

03.04.2024

У оквиру пројекта билатералне сарадње између Филолошког факултета Универзитета у Београду и Института за савремену историју у Љубљани, под називом „Род и интелектуална историја у српској и словеначкој периодичној штампи у 20. веку“, одржана су два радна округла стола у Београду. Први је био 26. марта на Филолошком факултету, а други 29. марта у Институту за књижевност и уметност у Београду.

Састанцима су присуствовале проф. др Ана Коларић (Филолошки факултет), др Јелена Милинковић (ИКУМ), докторанткиње Филолошког факултета Зорана Симић, Теодора Тодорић Милићевић, Радојка Јевтић, као и др Исидора Грубачки, Саша Хајзлер и Неса Вречер са Института за новију историју у Љубљани (Inštitut za novejšo zgodovino). Др Бојан Јовић, директор ИКУМ-а обратио се истраживачицама на почетку другог састанка.

Чланице билатералног пројекта, са Института за савремену историју у Љубљани, с једне стране, и Филолошког факултета Универзитета у Београду и Института за књижевност и уметност у Београду, с друге, истражују периодику која је излазила у 20. веку. Ова штампа била је важно средство за стварање заједничке историје у оквиру Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, касније у Краљевини Југославији, те у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, а данас представља драгоцено сведочанство о тој историји. Циљ овог пројекта је додатно осветљавање српско-словеначких веза у контексту интелектуалне историје са посебним акцентом на родну димензију. Пројектом руководе проф. др Ана Коларић и др Маја Луканц.