Извештај с научног скупа „Feminism(s) in the Media: Public Outreach and Cultural Transformation“

21.09.2023

Наше колегинице с Одељења Периодика у историји српске књижевности и културе Института за књижевност и уметност др Станислава Бараћ, виша научна сарадница, и др Јелена Лалатовић, истраживачица сарадница, учествовале су на дводневном научном „Feminism(s) in the Media: Public Outreach and Cultural Transformation“. Скуп је одржан 14. и 15. септембра у организацији Департмана за студије књижевности и Факултета за уметност и филозофију Универзитета у Генту, који се налази међу сто најбољих универзитета на Шангајској листи.

Тема конференције били су трансформације концепта феминизма и његових домета у културном, политичком и књижевном контексту, с посебним освртом на феминистички активизам, теорију и културне праксе као место размене утицаја, без обзира на језичке и географске границе. На скупу су учествовали истраживачице и истраживачи из целе Европе, као и из Сједињених Америчких Држава, Латинске Америке, Индије и југоисточне Азије. Пленарна излагања била су посвећења начинима на које се могу читати и интерпретирати неке од кључних идеја и парадигми у феминистичким покретима двадесетог столећа – од Међународног удружења универзитетски образованих жена с почетка века, преко доприноса еколошко-феминистичких иницијатива антинуклеарном покрету, до нових, субверзивних репрезентација жене на филму шездесетих година.

Наше колегинице су у сарадњи с колегиницом Исидором Грубачки с Института за савремену историју у Љубљани осмислиле и представиле панел од три излагања под називом „Editing, Reporting, and Imagining Left Feminism in Popular Front’s Magazines (1934-1941)“. Тема њиховог панела била је међународна мрежа левичарских женских часописа у ери антифашистичке борбе и Народног фронта, с посебним нагласком на значај часописа Жена данас, као и допринос југословенских књижевница, активисткиња и културних радница у обликовању културно-историјски специфичног жанра илустрованог женског часописа.

Програм скупа у целини можете наћи овде.