Извештај са научног скупа „Поезија и поетичка начела Лазе Костића“

20.04.2023

Научни скуп „Поезија и поетичка начела Лазе Костића“ у организацији научног одељења Поетика модерне и савремене српске књижевности Института за књижевност и уметност у Београду и Дучићевих вечери поезије из Требиња, одржан је у Требињу 6. и 7. априла 2023. године. Реч је о јубиларном 15. научном скупу који је реализован у сарадњи с градом Требињем, у оквиру манифестације „Дучићев дан“, којом се обележава дан Дучићеве смрти 7. април.

Скуп је најављен, а потом и пропраћен у великом броју штампаних, електронских и радио-телевизијских медија Републике Србије и Републике Српске (Танјуг, РТС, Радио Београд, Независне, Рејтинг инфо, Јадран Требиње, Радио Требиње, Радио Светигора, РТРС, ТВ Република Српска…).

На почетку скупа учеснике и госте поздравили су Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, као и уредници скупа, др Светлана Шеатовић, руководилац Одељења, и др Марко Аврамовић.

Програм оба дана научног скупа одвијао се по плану, а након последње сесије уследила је завршна дискусија у којој је констатовано да се, захваљујући иновативним и обухватним интерпретацијама Костићевог дела, граница тумачења и разумевања дела овог аутора померила.

На скупу је излагало више од двадесет научника различитих генерација из Србије, Републике Српске, Црне Горе и Италије.

Зборник научних радова са скупа планиран је да се појави следеће године. То ће бити 29. колективна монографија у едицији „Поетичка истраживања“ Института за књижевност и уметност.

У оквиру пратећих активности првог дана, 6. априла, промовисан је и зборник Мит, традиција и симбол у поезији Милоша Црњанског у Музеју Херцеговине на којој су говорили проф. др Бојана Стојановић Пантовић, проф. др Јован Делић, др Марко Аврамовић и уредница др Светлана Шеатовић. Зборник је резултат прошлогодишње сарадње са Дучићевим вечерима поезије и 14. заједнички зборник Института за књижевност и уметност и Дучићевих вечери поезије у Требињу у едицији „Поетичка истраживања“.

У петак, 7. априла, у Херцеговачкој Грачаници одржани су литургија и помен Јовану Дучићу на 80 година од упокојења којима су присуствовали учесници скупа.

Исте вечери, у Музеју Херцеговине промовисана је колективна монографија Јован Дучић – песник и дипломата која је објављена у издању САНУ. На промоцији су говорили проф. др Јован Делић, др Светлана Шеатовић, проф. др Горан Радоњић и проф. др Александар Милановић. Након промоције одржана је Свечана академија посвећена Јовану Дучићу и недавно преминулом песнику Рајку Петрову Ногу, лауреату Дучићеве награде, на којој је др Светлана Шеатовић одржала кратку беседу у име Института за књижевност и уметност, а поводом научног скупа и вишегодишње сарадње.

Најављен је наставак сарадње и научни скуп за наредну, 2024. годину, који ће бити посвећен поезији Новице Тадића.

Медијски прилози: