Постајање ауторком : зборник радова са научног скупа одржаног у оквиру 46. Књижевних сусрета Милици у походе

Гордана Драганић Нонин, Жарка Свирчев

Издавач:

Културни центар Војводине „Милош Црњански” : Институт за књижевност и уметност, 2022.

Ознаке:

ISBN 978-86-82096-06-1
COBISS.SR-ID 82380553

Кратак опис:

У текстовима обједињеним у зборнику Постајање ауторком истражују се стратегије путем којих су списатељице конституисале и афирмисале женско ауторство у српској култури у 19. и почетком 20. века.

Предмет истраживања у радовима у овом зборнику управо су сукоби, стереотипи, подвојености, пребивања ауторки у лиминалним просторима, али и њихови непрекидни преображаји и перформирања, изневеравања и прекорачивања постављених граница. Постајање ауторком у српској култури један је од формативих наратива (женске) књижевности који протејски искрсава на различитим местима – језичком искуству, жанровским оквирима, тематским меандрима, наративним решењима, те у њиховом позиционирању у књижевном пољу и осмишљавањима иновативних видова деловања.

Интердициплинарно конципирани, радови представљају прилог проширивању предметног поља, методолошко-теоријских оквира и усмерења феминистичких студија периодике, студијама превођења, као и гинокритичким истраживањима српске књижевности, што је њихово теоријско-методолошко полазиште. Истраживачки повлашћена повезица јесте освајање женског ауторства до 1914. године, а она се у радовима усложњава у низ микрорасправа на различита поетичка и друштвено-културолошка и идеолошка питања.