Нико Бартуловић: вртлог идеја и идентитета

Светлана Шеатовић, Сања Роић, Марко М. Радуловић

Издавач:

Институт за књижевност и уметност ; Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ ; Филозофски факултет Свеучилишта у Загребу ; Центар за компаративнохисторијске и интеркултурне студије, 2023.

Ознаке:

ISBN 978-86-7095-304-8
COBISS.SR-ID 119333641

Кратак опис:

Међународни интердисциплинарни зборник радова Нико Бартуловић: вртлог идеја и идентитета резултат је истоименог научног скупа одржаног у Београду 17. 12. 2021. Зборник и скуп представљају резултат сарадње одељења „Поетика модерне и савремене српске књижевности“ Института за књижевност и уметност, Београд, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, Београд, и Центра за компаративнохисторијске и интеркултурне студије Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу. У питању је, дакле, још једна успешна сарадња поменутих институција које заједничким напорима настављају рад на пројектима критичког истраживања и (пре)вредновања бројних стваралаца који на различите и вишеструке начине припадају и српском и хрватском културном наслеђу 20. века.

Реч је о првој колективној монографији посвећеној животу и делу овог некада веома цењеног и награђиваног аутора, чије је стваралаштво након Другог светског рата свесно прећуткивано и уједно о другој књизи у едицији Института за књижевност и уметност „Лимес“.

Зборник садржи 16 научних радова аутора из Србије, Хрватске и Италије, подељених у три целине. Четврта целина зборника доноси важан прилог биографији Нике Бартуловића, сведочанство његовог потомка Јурице Шкудара, у коме се износе до сада непознати детаљи из приватног и јавног живота овог писца, који ће свакако бити од велике користи будућим проучаваоцима његовог дела. Зборник доноси и богат фото-блок који садржи велики број раније необјављиваних фотографија које је, у име Бартуловићеве породице, несебично ставио на располагање господин Јурица Шкудар.