Новости

Научни скуп „Драгиша Васић: век црвених магли“

28.9.2022

 

Научни скуп „Драгиша Васић: век црвених магли“ одржава се 3–4. октобра 2022. године, у Горњем Милановцу, у сарадњи Института за књижевност и уметност из Београда (Одељење „Српска књижевност и културна самосвест“) и Музеја Рудничко-таковског краја. Повод је стогодишњица појаве две значајне Васићеве књиге, збирке приповедака Утуљена кандила и кратког романа Црвене магле.<

Драгиша Васић је фигура чији је допринос српској књижевности, култури и друштвеном животу између два светска рата веома маркантан. После Другог светског рата, на чијем је крају мученички страдао, Васићево име и дело нашло се међу корпусом идеолошки скрајнуте баштине. Од почетка деведесетих минулог века до данас, Васић је враћен у видокруг српске културе и у основе културне самосвести а овај колективни истраживачки подухват треба да доприносе даљем испитивању његове уметничке и публицистичке прозе и културне појаве.

На овом скупу интердисциплинарног карактера учествују: Мира Радојевић, Мило Ломпар, Горана Раичевић, Милош Тимотијевић, Александар Марушић, Владимир Димитријевић, Јана Алексић, Александар Милановић, Ана Козић, Александар Пејчић, Јована Милованчевић, Стеван Јовићевић, Марија Благојевић, као и Недељка Бјелановић и Драган Хамовић, уредници скупа.


Преузмите програм