Новости

Извештај са научног скупа Мит, традиција и симбол у лирици Милоша Црњанског

21.4.2022

 

Научни скуп Мит, традиција и симбол у лирици Милоша Црњанског у организацији научног одељења Поетика модерне и савремене српске књижевности Института за књижевност и уметност у Београду и Дучићевих вечери поезије из Требиња, одржан је у Требињу 6. и 7. априла 2022. године. Реч је о 14. научном скупу који је реализован у сарадњи с градом Требињем, у оквиру манифестације „Дучићев дан“, којом се обележава дан Дучићеве смрти 7. април.

Скуп је најављен, а потом и пропраћен у великом броју штампаних, електронских и радио-телевизијских медија Републике Србије и Републике Српске (Танјуг, РТС, Радио Београд, Вечерње новости, Данас, Курир, Нови магазин, Независне, Јадран Требиње, Радио Требиње, РТРС…).

На почетку скупа учеснике и госте поздравили су Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, др Бојан Јовић, директор Института, др Јован Делић, дописни члан САНУ, као и уредници др Светлана Шеатовић, руководилац Одељења, и др Бојан Чолак.

Првог дана одржане су четири радне сесије, а другог још једна сесија, након које је уследила дискусија.

На скупу је излагало више од двадесет и пет научника из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Зборник научних радова са скупа планиран је да се појави следеће године на 130 година од рођења Милоша Црњанског. То ће бити 28. колективна монографија у едицији „Поетичка истраживања“ Института за књижевност и уметност.

У оквиру пратећих активности првог дана промовисан је и зборник Поетика и поезија Мирослава Максимовића у Музеју Херцеговине на којој су говорили проф. др Јован Делић, проф. др Предраг Петровић, као и уредници др Светлана Шеатовић и др Марко Радуловић. Зборник је резултат прошлогодишње сарадње са Дучићевим вечерима поезије.Учесници скупа у посети Андрићевом институту, Вишеграддр Светлана Шеатовић, Свечана академија, Културни центар ТребињеМирко Ћурић, градоначелник Требиња (у средини), др Бојан Јовић, директор Института и уредници скупа др Светлана Шеатовић и др Бојан Чолак (стоји)др Јован Делић, др Предраг Петровић и уредници др Марко Радуловић и др Светлана ШеатовићПромоција зборника Поетика и поезија Мирослава Максимовића, Музеј ХерцеговинеНаучни скуп Мит, традиција и симбол у лирици Милоша ЦрњанскогОдавање почасти преминулом др Александру Јовановићу