Новости

Извештај са научног скупа Поетика и поезија Мирослава Максимовића

15.4.2021

 

На Благовести 7. априла 2021. године, сећањем на дан упокојења Јована Дучића, путем ЗУМ платформе одржан је скуп Поетика и поезија Мирослава Максимовића у организацији Института за књижевност и уметност из Београда и Дучићевих вечери поезије, Требиње. 28 скуп у едицији Поетичка истраживања, односно 13. по реду који Институт организује у сарадњи са градом Требињем, првобитно је требало да буде одржан прошле године, али је због епидемиолошке ситуације одложен за ову.

Скуп је отворен поздравним речима господина Мирка Ћурића, градоначелника Требиња, др Бојана Јовића, директора Института за књижевност и уметност, др Светлане Шеатовић, коуреднице скупа, и песника Мирослава Максимовића.

У три сесије своје погледе на поезију и поетику једног од најзначајнијих српских песника друге половине 20. и првих деценија 21. века саопштило је 18 истраживача из Србије, Црне Горе и Сједињених Америчких Држава. Изузетно инспиративна и садржајна излагања била су посвећена различитим целинама Максимовићевог опуса. Тумачи су са посебном пажњом интерпретирали аутопоетичке елементе, теме и мотиве ове поезије, као и метричке и версификацијске особине Максимовићевог стиха, а било је речи и о његовом есејистичком деловању и експлицитној поетици. Посебно су значајни радови који су били посвећени интерпретацији за сада последње објављене Максимовићеве збирке песама Бол.

Са овогодишњег скупа извештавали су водећи медији из Србије и Републике Српске о чему можете да сазнате више на следећим линковима:

Уредници скупа су др Светлана Шеатовић, научни саветник, и др Марко М. Радуловић, научни сарадник. До краја године очекује се и излазак зборника радова са скупа.


Преузмите програм скупа