Новости

Обнова Мицићевог гроба

1.3.2021

 

У среду 24. фебруара у 12 часова одржана је комеморација на управо обновљеном гробном споменику Љубомира и Анушке Мицић на Новом гробљу у Београду (парцела 66, гробница 512).


Говор

Одбор за обележавање велике годишњице српске авангарде је радио у саставу: Бранислав Скробоња (Мицићев пријатељ, преминуо 2020), Предраг Тодоровић (Институт за књижевност и уметност; председавајући Одбора) и Зоран Стефановић (Пројекат Растко и Удружење драмских писаца Србије).

• Сећања Бранислава Скробоње на Мицића: „Последње године Љубомира Мицића“ (аудио, 2008, Радио Београд, Аутори емисије Снежана Ристић и Радоња Лепосавић)

• Детаљан текст Предрага Тодоровића о годишњици: „Велики јубилеји српске авангарде: Покрет који је променио историју наше културе и уметности за сва времена“, Блиц, 2. 2. 2021.



Гробница пре церемоније


Окупљени гости



Завршена обнова Мицићевог гроба у години великих јубилеја српске авангарде

Пола века од Мицићеве смрти покренута је иницијатива да се заштити од пропадања његов гроб који се налази на београдском Новом гробљу. Одбор за обележавање је радио у саставу: Бранислав Скробоња (Мицићев пријатељ, преминуо 2020), Предраг Тодоровић и Зоран Стефановић, а уз потпору Института за књижевност и уметност, Културне мреже „Пројекат Растко“ и Удружења драмских писаца Србије.

Тим поводом обратили смо се разним државним институцијама, као што су Министарство културе и информисања, Град Београд, Секретаријат за културу Града Београда, Градски завод за заштиту споменика, ЈКП „Погребне услуге“, Управа Новог гробља. Могу с радошћу да објавим да је обнова гроба завршена, захваљујући потпори Института за књижевност и уметност, свесрдној и изузетно ефикасној помоћи гђе Оливере Вучковић, директорке Завода за заштиту споменика града Београда и г. Драгана Балтовског, директора ЈКП „Погребне услуге“. Ово је један од најлепших поклона који су Анушка и Љубомир могли да добију у години јубилеја!

Мала свечаност тим поводом, уприличена је на Новом гробљу, у среду 24. фебруара 2021. у подне, на гробу Мицића, парцела 66, гробница 512. Тад је симболичним чином постављања крста званично завршена обнова споменика, уз присуство медија, пријатеља, културних посленика.

Ове 2021. године обележавамо један век Зенита и зенитизма, век српског дадаизма, пола века од Мицићеве смрти, 60 година од смрти Анушке Мицић, као и 120 година од њеног и рођења Драгана Алексића. Предраг Тодоровић завршава рад на монографији Зенитодадаизам у српској књижевности, уз коју ће ићи и репринт четири српске дадаистичке ревије: Да-да-Танк, Дада џез, Дада-Јок и Зенит-Експрес Дада-Јок 2. Тиме се, надамо се, на достојан начин одужујемо свим овим нашим авангардним уметницима, који су уписали име српске авангарде на светској мапи тог непоновљивог, инвентивног и револуционарно-радикалног покрета – званог авангарда.


Линкови за репортаже и причу о обнови Мицићевог гроба 24. фебруара 2021. године

• Културни дневник, ТВ РТС

• Студио Б

• Завод за заштиту споменика културе града Београда

• Београдска гробља

• Београдска хроника - Јутарњи програм, ТВ РТС




Постављање крста


Постављање палионика


Мицићев гроб пре обнове


Оригинални изглед гроба