Новости

Међународни научни скуп "Женски покрет (1920–1938)"

5.10.2020

 

У Библиотеци Института за књижевност и уметност од 7. до 9. октобра 2020. године одржаће се међународни научни скуп "Часопис Женски покрет (1920–1938)". Скуп је део активности пројекта Женски покрет 2020 којим се обележава 100 година од оснивања часописа.

Скуп организује одељење Периодика у историји српске књижевности и културе, а уређују др Жарка Свирчев и др Јелена Милинковић. Програм скупа са апстрактима излагања и биографијама учесника можете преузети испод, а додатне информације можете пронаћи на на сајту пројекта.

Повод за организовање скупа управо 2020. године је обележавање стогодишњице од покретања часописа. Научни скуп и пропратни зборник радова изложених на скупу представљаће синтезу активности (дигитализација и израда библиографије) које су организоване поводом овог значајног јубилеја женске периодике и феминистичког покрета на овим просторима.

Током 2019. године часопис Женски покрет је дигитализован у сарадњи Инстититута и Народне библиотеке Србије, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Монографију Женски покрет (1920–1938): Библиографија, ауторки Јованке Пољак и Оливере Иванове, објавио је ИКУМ исте године уз подршку Реконструкције Женски фонд. Тиме су се не само сачували од материјалног пропадања и заборава феминистичко знање и наслеђе овог часописа, већ су се стекли услови за систематично и темељно проучавање овог часописа. Дигитализоване бројеве часописа, као и Библиографију могуће је пронаћи на сајту који је у целости посвећен часопису Женски покрет и пројекту Женски покрет 2020.

Часопис Женски покрет, најзначајнији југословенски феминистички часопис, основан је 1920. године. Излазио је као гласило Друштва за просвећивање жене и заштиту њених права и штампан је са мањим прекидима све до 1938. године. Часопис је имао широк и хетероген сараднички круг и окупљао је феминисткиње из свих делова Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца/Југославије. Часопис представља драгоцену архиву за проучавање и разумевање различитих политичких, друштвених и културних процеса међуратног периода из феминистичке перспективе у локалном и глобалном контексту. Женски покрет заузима важно место у југословенској часописној продукцији 20-их и 30-их година XX века како из перспективе историје феминизма, тако и из угла женске и феминистичке културе и књижевности.

Преузмите програм скупа
Преузмите књигу сажетака