Новости

Извештај са научног скупа „Војислав Илић и рађање модерне српске поезије“

15.4.2019

 

Пројекат „Смена поетичких парадигми у српској књижевности двадесетог века: национални и европски контекстˮ одржао је 6. и 7. априла ове године у Требињу научни скуп „Војислав Илић и рађање модерне српске поезије“. На скупу је учествовало тридесет угледних проучавалаца књижевности, универзитетских професора и научних истраживача из Србије, Републике Српске и Италије.
Новости о скупу

Излагањима су били обухваћени сви битни аспекти поезије и поетике Војислава Илића: тумачење песама и збирки, версификацијске, метричке и композиционе одлике појединачних песама, збирки и опуса, однос према традицијским слојевима, европским узорима и античком наслеђу, контекст европске поезије и, коначно, место овога аутора у развоју модерне српске поезије. Посебно су била важна излагања која су се бавила књижевноисторијском позицијом Војислава Илића и његовим утицајем на песнике 20. века – од Јована Дучића, Милана Ракића и Милутина Бојића, до Ивана В. Лалића и Миодрага Павловића. Велика пажња посвећена је утицају Војислава Илића на песничко формирање Јована Дучића, у чијем родном граду је скуп и одржан.

Уредници скупа били су др Предраг Петровић, професор Филолошког факултет у Београду, и др Недељка Бјелановић, научни сарадник Института за књижевност и уметност у Београду. Зборник радова са овога скупа биће објављен почетком 2020. године у едицији Поетичка истраживања.

У Музеју Херцеговине у суботу 6. априла промовисан је зборника радова са прошлогодишњег научног скупа одржаног у Требињу Песнички завичај Десанке Максимовић. Поред уредница, др Светлане Шеатовић и др Зоране Опачић, о овом издању су говорили др Љиљана Бањанин и др Јован Делић.

У разговорима са градоначеником Требиња господином Мирком Ћурићем директор Института за књижевност и уметност др Бојан Јовић и руководилац пројекта др Светлана Шеатовић потврдили су дугогодишњу успешну сарадњу и договорили за 2020. научни скуп о поетици Мирослава Максимовића, добитника Дучићеве награде.