Новости

Округли сто "Књижевна историја: (првих) педесет година"

4.6.2018

 

Поводом 50 година од покретања часописа Књижевна историја организује се округли сто "Књижевна историја: (првих) педесет година" у библиотеци Института за књижевност и уметност, у уторак, 5. јуна 2018. у 11 часова. У разговору учествују некадашњи главни уредници часописа: др Александар Петров, др Душан Иванић и др Миодраг Матицки. У наставку разговора учествују и: др Бојан Јовић, главни и одговорни уредник часописа, др Тања Поповић, др Јелена Новаковић, др Јован Делић и др Милан Миљковић. Разговор модерира: др Станислава Бараћ.

Књижевна историја покренута је 1968. године као часопис цетињског издавачког предузећа „Ободˮ а касније и ИП „Вук Караџићˮ. Покретач и њен први главни уредник био је Александар Петров, а потом Јован Деретић. Часопис се све време ослањао на сарадњу сарадника са научноистраживачких пројеката Института за књижевност и уметност и данас, као часопис са М24 категоријом, Књижевна историја представља један од водећих научних часописа у Србији, отворен за све ауторе/ауторке из земље, региона и иностранства. Међународна редакција часописа настоји да у сваком новом броју подигне квалитет објављених чланака и успостави прецизне критеријуме и висок стандард академског писања и научног истраживања.

Од јануара 2015. године, часопис је прикључен листи међународних часописа ERIH PLUS, a од јуна 2017. часопис се индексира у CEEOL бази. На листи Међународног комитета слависта Књижевна историја налази се у првој категорији часописa.