Новости

Научни скуп о поезији Бранислава Петровића

26.4.2018

 

У оквиру пројекта „Смена поетичких парадигми у српској књижевности двадесетог века: национални и европски контекст“ Институт за књижевност и уметност из Београда и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ из Чачка организују једнодневни научни скуп „Прилози за поетику Бранислава Петровића“, који се одржава 10. маја 2018. године у Чачку.

Већ прва збирка Бранислава Петровића Моћ говора (1961), најавила је песника широког изражајног распона, несвакидашње ауторске имагинације и необичног, искошеног приступа стварности и наслеђеним лирским конвенцијама. Петровић се поетички мењао према своме неумољивом унутрашњем императиву, тако да је свака следећа збирка, све до постхумно приређене књиге Жежевасион (2004), обележена неком врстом заокрета и преиспитивања. Шира песничка публика је с одушевљењем и оданошћу прихватала његов дух песничке игре, демистификације и ремистификације, а критика је у Петровићу препознала не само пријемчивост и заводљивост, него и ванредну сложеност песничких поступака и значења, неочекиваних и често противречних.

Пријављено је укупно шеснаест тема за скуп и зборник чији се излазак планира почетком 2019. године. Уредник скупа је др Драган Хамовић, виши научни сарадник Института за књижевност и уметност.Преузмите програм скупа