Новости

Предавање ма Горана Лазичића

12.1.2018

 

У оквиру циклуса Периодика између књижевне форме и друштвеног активизма, ма Горан Лазичић ће у Библиотеци ИКУМ-а 16. јануара 2018. у 12 часова одржати предавање "Давид Албахари као уредник у часопису Књижевна реч". Предавање ће осветлити Албахаријев уреднички рад у једном од водећих часописа познојугословенске епохе, као и место које он може имати у ауторском, али и у ширем часописном, поетичком и културно-идеолошком контексту.

О Албахаријевом књижевном делу писано је сразмерно много, али његова уредничка делатност (Видици, Књижевна реч, Мезуза, Писмо...) до сада готово да није била тема књижевнонаучног истраживања. Албахари је био члан редакције и уредник за прозу Књижевне речи од зиме 1977. до лета 1984, у периоду када су главни уредници били Јовица Аћин, а потом Гојко Тешић. То је и време када се у српској књижевности довршава доминација стварносне прозе, а на сцену израња нова генерација аутора коју ће критика нешто касније одредити као постмодернистичку. Албахари је у назначеним процесима учествовао и као писац и као уредник. Поред прозе младих домаћих аутора, он у Књижевној речи објављује преводе савремене светске прозе, као и прилоге посвећене рокенрол култури. Његовом уредничком раду око часописа може се прикључити и приређивање избора Савремена светска прича (Просвета, 1982) и уређивање едиције Прва књига Матице српске (1980–1991).

Корпус часописа: Књижевна реч (1977–1984).

Горан Лазичић (Нови Сад, 1983) је докторанд на Одсеку за славистику Универзитета у Грацу. Дипломирао је на групи за српску књижевност сa општом књижевношћу Филолошког факултета у Београду. Мастер студије компаративне књижевности завршио је на Универзитету у Бечу. Радио је као асистент на Одсеку за славистику Универзитета у Грацу и као екстерни предавач на Одсеку за славистику Универзитета у Клагенфурту. Био је уредник књижевног програма Дома културе „Студентски град“ у Београду и члан редакције књижевног часописа Улазница (Зрењанин). Књижевну критику објављивао је у дневним листовима Данас, Блиц и Политика. Приредио је антологију РЕСТАРТ: Панорама нове поезије у Србији (2014).