Новости

Поетика Милутина Бојића и изложба „100 година Плаве гробнице“

2.11.2017

 

Поводом 100 година од смрти Милутина Бојића, позивамо вас 8. новембра, у 19 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије, на представљање зборника радова Поетика Милутина Бојића (ур. проф. др Јован Делић и др Светлана Шеатовић; Институт за књижевност и уметност у Београду, Библиотека „Милутин Бојић“ у Београду, Дучићеве вечери поезије у Требињу, 2017). Поетика Милутина Бојића први је зборник научних радова посвећен овом прерано преминулом српском песнику.

Поздравна реч: др Бојан Јовић, директор Института за књижевност и уметност. У програму учествују: проф. др Милош Ковић, проф. др Александар Јовановић, др Светлана Шеатовић и проф. др Јован Делић, Поезију Милутина Бојића говори глумац Дејан Чавић.

Научне студије књижевних проучавалаца из Србије, Републике Српске и Италије усмерене су на поетичка и жанровска питања (поезија, драма, преводи и позоришна критика) у свеукупном опусу овог уметника, али се баве и компаративним питањима и веома занимљивим проблемом рецепције. На крају зборника уредници су сместили и 32. рад који представља прилог биографији Милутина Бојића који је приредио Јован Пејчић.

Поред представљања зборника, истога дана биће отворена изложба „100 година Плаве гробнице“, ауторке Олге Јечменице. Том приликом, биће изложен оригинал рукописа „Плаве гробнице“ из 1917. године, пронађен пре три године и чува се у Библиотеци „Милутин Бојић“.

Програм организују Институт за књижевност и уметност у Београду и Библиотека "Милутин Бојић" у Београду уз подршку Народне библиотеке Србије.