Новости

Извештај са научног скупа Јосип Сибе Миличић: време, простор, судбине

7.6.2017

 

У петак 2. јуна, 2017. године у просторијама Универзитетске библиотеке и Института за књижевност и уметност одржан је међународни интердисциплинарни научни скуп – Јосип Сибе Миличић: време, простор, судбине. Скуп су организовали Институт за књижевност и уметност, Универзитетска библиотека Београд и Центар за компаративнохисторијске и интеркултурне студије Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу. Уреднице су: проф. др Сања Роић, Филозофски факултет Загреб и др Светлана Шеатовић, виши научни сарадник, Институт за књижевност и уметност.

Током скупа отворена је изложба посвећена овом заборављеном, а значајном писцу, сликару, есејисти и дипломати Краљевине Југославије која се може погледати у просторијама Универзитетске библиотеке до 20. јуна.

Скуп је окупио 21 научника из Торина, Пескаре, Парме, Загреба, Задра, Никшића и Београда који су својим рефератима осветлили дело овог уметника из различитих аспеката – од књижевног деловања и његовог места у историјама књижевности, преко ликовног рада, па све до његове историјске мисије у Првом светском рату по налогу владе Краљевине Србије и касније дипломатске каријере у Краљевини Југославији.

Зборник радова са скупа указаће на Миличићеве везе са италијанским футуристима, раним немачким експресионизмом, улогу у авангардном покрету у Београду у коме су учествовали и хрватски и српски писци, његову везу са музиком, преводилачку активност и до сада непознате податке о његовом деловању током Другог светског рата и смрти у Барију 1944.

Скуп је резултат рада на пројекту „Смена поетичких парадигми у српској књижевности двадесетог века: национални и европски контекст (178016)“.

Сања Роић, Бојан Ђорђевић и Светлана ШеатовићСања Роић, Александар Јерков и Светлана ШеатовићЉиљана Бањанин и Тонко МароевићИва Гргић Мароевић и Тонко МароевићМина Ђурић