Новости

Савремена српска фолклористика II

4.9.2014

 

Поводом обележавања 150 година од смрти Вука Караџића и 200 година од појаве Мале протонародње славено-сербске пјеснарице и Писменице сербскога језика, од 5. до 7. септембра 2014. г. у Београду и Тршићу, у организацији Института за књижевност и уметност, Удружења фолклориста Србије, Вукове задужбине, Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" и Центра за културу "Вук Караџић" из Лознице одржан је међународни скуп фолклориста - Савремена српска фолклористика II.

Скуп је започео у просторијама Вукове задужбине поздравним говорима академика проф. др Наде Милошевић Ђорђевић, др Весне Матовић, директора Института за књижевност и уметност, др Миодрага Матицког, председника Вукове задужбине, проф. др Александра Јеркова, директора Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" и проф. др Бошка Сувајџића, председника Удружења фолклориста Србије, а потом су пленарна предавања одржали проф. др Габријела Шуберт, проф. др Снежана Самарџија и проф. др Димитрије Големовић.

Скуп је потом настављен у Тршићу, у Вуковој спомен школи, где је четрдесет етнолога, етномузиколога, лингвиста, теоретичара и историчара усмене књижевности из земље и иностранства разменило драгоцена искуства. Главне теме биле су однос српске и светске фолклористике, дијахронијски пресек фолклористичких изучавања и актуелна теренска истраживања.

 


Књига резимеа

Програм скупа