Новости

Komete i baloni na osamnaestovekovnom nebu

13.11.2012

 

Institut za književnost i umetnost i
Projekat za proučavanje književne periodike

PREDAVANjE

U okviru pratećih programa izložbe Re/vizija: časopisi kao agensi književnosti i kulture, u četvrtak, 8. XI 2012, u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije održano je predavanje Dragane Grbić Komete i baloni na osamnaestovekovnom nebu.

Na osnovu sadržaja novinskih tekstova koji u prvim srpskim novinama Serbskїя novinы povsednevnыя donose vesti o neobičnim pojavama i događajima, cilj predavanja je da se ukaže na jedno od ključnih pitanja religijsko-filosofskih polemika epohe i ispita odnos prema čudima u kontekstu filosofije prosvećenosti na kraju 18. veka.

Na temelju naznačenih novinskih članaka, pored pitanja kojim se problematizuje programska osnova epohe, istovremeno je moguće analizirati i kulturno-istorijske okvire u kojima su se načela prosvećenosti realizovala. Otuda se razmatraju, s jedne strane, neuobičajene i egzemplarne/čudne pojave ili izumi stvoreni rukom pojedinca, dok su, s druge strane, te pojave postavljene u kontekst kolektivnih društvenih zbivanja. Centralni primer predstavlja analiza novinskih članaka o tadašnjem naučnom čudu – balonu na vruć vazduh, čije je uzletanje bilo nezaobilazni deo gotovo svakog dvorskog spektakla i obavezan segment skoro svih važnijih proslava.

U nameri da se ukaže na različite stilske i programske tendencije 18. veka, nasuprot analizi novinskih tekstova o balonu na vruć vazduh postavljeni su novinski i naučni tekstovi o pojavama kometa.