Новости

Institutu nagrada „Zlatna srpska književnost“

15.6.2012

 


Institutu za književnost i umetnost nagrada „Zlatna srpska književnost“ iz fonda „Aleksandra Arnautovića“

     Institut za književnost i umetnost i prof. dr Staniša Tutnjević ovogodišnji su dobitnici priznanja „Zlatna srpska književnost“ iz fonda „Aleksandra Arnautovića“ za izuzetan doprinos proučavanju srpske književnosti.
     Predsednik žirija prof. dr Dušan Ivanić saopštio je, na dodeli ovog prestižnog priznanja 11. 6. 2012. U Svečanoj sali Filološkog fakulteta, da se ostvarenja ni jednog pojedinačnog proučavaoca srpske književnosti ne mogu porediti sa dostignućima koje je tokom predhodnih pola veka ostvario Institut za književnost i umetnost. Kao najznačajnije poduhvate Instituta Ivanić je istakao Rečnik književnih termina, ediciju Srpska književna kritika, biblioteku periodike, zbornike posvećene najznačajnijim srpskim i južnoslovenskim piscima: Ivu Andriću, Milošu Crnjanskom, Miroslavu Krleži, Rastku Petroviću, Momčilu Nastasijeviću i mnogim drugima.
     Prof. dr Staniša Tutnjević, koji je bio saradnik Instituta za književnost i umetnost od 1992. do 2009. godine, nagradu „Zlatna srpska književnost“ je, prema Ivanićevim rečima, dobio za marljivo izučavanje južnoslovenske komparatistike, književnog nasleđa Srba i Muslimana BiH, kao i za značajan priređivački rad.