Новости

Naučni skup „Dragiša Vasić: vek crvenih magli“

28.9.2022

 

Naučni skup „Dragiša Vasić: vek crvenih magli“ održava se 3–4. oktobra 2022. godine, u Gornjem Milanovcu, u saradnji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda (Odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“) i Muzeja Rudničko-takovskog kraja. Povod je stogodišnjica pojave dve značajne Vasićeve knjige, zbirke pripovedaka Utuljena kandila i kratkog romana Crvene magle.<

Dragiša Vasić je figura čiji je doprinos srpskoj književnosti, kulturi i društvenom životu između dva svetska rata veoma markantan. Posle Drugog svetskog rata, na čijem je kraju mučenički stradao, Vasićevo ime i delo našlo se među korpusom ideološki skrajnute baštine. Od početka devedesetih minulog veka do danas, Vasić je vraćen u vidokrug srpske kulture i u osnove kulturne samosvesti a ovaj kolektivni istraživački poduhvat treba da doprinose daljem ispitivanju njegove umetničke i publicističke proze i kulturne pojave.

Na ovom skupu interdisciplinarnog karaktera učestvuju: Mira Radojević, Milo Lompar, Gorana Raičević, Miloš Timotijević, Aleksandar Marušić, Vladimir Dimitrijević, Jana Aleksić, Aleksandar Milanović, Ana Kozić, Aleksandar Pejčić, Jovana Milovančević, Stevan Jovićević, Marija Blagojević, kao i Nedeljka Bjelanović i Dragan Hamović, urednici skupa.


Preuzmite program