Новости

Izveštaj sa naučnog skupa Književnost i kultura u čitanju Slobodana Jovanovića

7.7.2021

 

Naučni skup Književnost i kultura u čitanju Slobodana Jovanovića, u organizaciji naučnog odeljenja „Srpska književnost i kulturna samosvest“ Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, održan je u sredu 30. juna i četvrtak 1. jula 2021. godine. Skup je najavljen na kulturnoj strani dnevnog lista Večernje novosti, a zabeležen u emisiji „Kulturni krugovi“ Drugog programa Radio Beograda. U ostalim medijima nije bilo ni pomena o događaju. Toliko o kulturnom obrascu današnjih medija i njihovom tretmanu vodećih imena nacionalne kulturne prošlosti i savremenosti.

Na početku skupa, učesnike i goste pozdravili su direktor Instituta, dr Bojan Jović, kao i urednici dr Dragan Hamović i dr Nedeljka Bjelanović. Prvog dana, održane su tri radne sesije, a drugog još dve sesije, uz diskusiju na kraju.

Raspon saopštenja obuhvatio je radove Slobodana Jovanovića o književnosti, njegove kulturološke uvide i književne odlike te status ovog autora u našoj kulturi. Skup je okupio istoričare književnosti, lingviste, sociologe, teoretičare ideja, iz Beograda, Novog Sada, Niša, Banje Luke i Čačka.

Prof. emeritus Dušan Ivanić izlagao je o književnim merilima u kritičkim tekstovima Slobodana Jovanovića. Dr Boris Milosavljević posvećuje pažnju pojmu kulturnog obrasca, Dragan Hamović izdvaja dosledno provučenu kulturalnu liniju u Jovanovićevim radovima o istoriji Srbije 19. veka, dok je Bojan Jović ukazao na izvesne aspekte piščevog odnosa prema avangardnim poetikama.

Drugu sesiju počinje prof. dr Milo Lompar, koji daje osvrt na nedavno priređene članke Slobodana Jovanovića u emigrantskoj štampi, sistematizuje i problematizuje stavove iz tih napisa. Potom slede tumači sociološke vokacije. Prof. dr Slobodan Antonić je prikazao kako su sociolozi razdoblja titoizma ideološki predstavljali Jovanovićevu misao, a prof. dr Zoran Avramović je sagledao relacije književnosti i politike u sklopu ideje o kulturnom obrascu.

Na trećoj radnoj sesiji govorilo se o besedničkom umeću Slobodana Jovanovića (prof. dr Duško Pevulja) i njegovom pisanju o Jovanu Jovanoviću Zmaju (prof. dr Zorica Hadžić). Predstavljena je sažeta verzija rada odsutne Gorane Raičević o Jovanovićevom stavu prema vodećim glasovima levice u našoj književnosti i kulturi.

Prvu sesiju drugog dana otvaraju lingvisti. Prof. dr Rajna Dragićević se bavila odlikama književnih portreta nekih istaknutih pojedinaca Jovanovićevog doba, dok je prof. dr Aleksandar Milanović pratio stavove o srpskom jeziku priznatog majstora „beogradskog stila“. Dr Jana Aleksić višestrano teorijski razmatra kulturološku optiku Slobodana Jovanovića, a prof. dr Goran Maksimović se usmerio na njegove radove o dramatičarima, Steriji i Nušiću.

Završnu sesiju ispunila su saopštenja o „narativnom sentimentu“ Slobodana Jovanovića (Nedeljka Bjelanović), o shvatanju srpskog nacionalizma u Jugoslaviji kod Jovanovića i Crnjanskog (dr Milica Ćuković), dok je dr Vladimir Dimitrijević ukazao na prepisku Jovanovića i vladike Nikolaja, kao i na njihov lični odnos. Korpus tekstova iz emigracije analizirao je i msr Nikola Marinković.

Izlazak zbornika radova sa skupa Književnost i kultura u čitanju Slobodana Jovanovića planiran je za prvo tromesečje naredne godine. U zbornik bi trebalo da budu uvršteni i najavljeni prilozi Leona Kojena i Zorice Nestorović.

U istraživanju srpske književnosti u svetlu njene kulturne samosvesti, početom prošle godine, dosad je, pored drugih aktivnosti, ovo odeljenje objavilo zbornik radova sa skupa Srpska književnost početkom 20. veka: modernost i stari zadaci.