Новости

Izveštaj sa naučnog skupa Poetika i poezija Miroslava Maksimovića

15.4.2021

 

Na Blagovesti 7. aprila 2021. godine, sećanjem na dan upokojenja Jovana Dučića, putem ZUM platforme održan je skup Poetika i poezija Miroslava Maksimovića u organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Dučićevih večeri poezije, Trebinje. 28 skup u ediciji Poetička istraživanja, odnosno 13. po redu koji Institut organizuje u saradnji sa gradom Trebinjem, prvobitno je trebalo da bude održan prošle godine, ali je zbog epidemiološke situacije odložen za ovu.

Skup je otvoren pozdravnim rečima gospodina Mirka Ćurića, gradonačelnika Trebinja, dr Bojana Jovića, direktora Instituta za književnost i umetnost, dr Svetlane Šeatović, kourednice skupa, i pesnika Miroslava Maksimovića.

U tri sesije svoje poglede na poeziju i poetiku jednog od najznačajnijih srpskih pesnika druge polovine 20. i prvih decenija 21. veka saopštilo je 18 istraživača iz Srbije, Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. Izuzetno inspirativna i sadržajna izlaganja bila su posvećena različitim celinama Maksimovićevog opusa. Tumači su sa posebnom pažnjom interpretirali autopoetičke elemente, teme i motive ove poezije, kao i metričke i versifikacijske osobine Maksimovićevog stiha, a bilo je reči i o njegovom esejističkom delovanju i eksplicitnoj poetici. Posebno su značajni radovi koji su bili posvećeni interpretaciji za sada poslednje objavljene Maksimovićeve zbirke pesama Bol.

Sa ovogodišnjeg skupa izveštavali su vodeći mediji iz Srbije i Republike Srpske o čemu možete da saznate više na sledećim linkovima:

Urednici skupa su dr Svetlana Šeatović, naučni savetnik, i dr Marko M. Radulović, naučni saradnik. Do kraja godine očekuje se i izlazak zbornika radova sa skupa.


Preuzmite program skupa