Новости

Naučni skup Poetika i poezija Miroslava Maksimovića

2.4.2021

 

U sredu 7. aprila 2021, sa početkom u 9.15 časova, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, Dučićevih večeri poezije i grada Trebinja održava se naučni skup Poetika i poezija Miroslava Maksimovića. Reč je o 28. skupu u ediciji Poetička istraživanja i 13. skupu koji Instutit za književnost i umetnost realizuje u saradnji sa gradom Trebinjem. Zbog epidemiološke situacije ovogodišnji skup održaće se putem ZUM aplikacije, a okupiće 20 proučavalaca književnosti različitih generacija iz Srbije, Crne Gore i SAD čiji će radovi biti odštampani u zborniku. Skup uređuju Svetlana Šeatović i Marko M. Radulović.

Miroslav Maksimović se od početka svog pevanja krajem 60-ih i početkom 70-ih godina 20. veka oglasio kao autentični pesnik svoje generacije. Književna kritika visoko je ocenila poetičke i jezičke inovacije karakteristične za njegov opus koji je u znaku stalne tematske, formalne i poetičke transformacije. Prepoznat kao majstor stiha koji je podjednako uspešno pevao u vezanom i slobodnom stihu, posebno otkrivši nove mogućnosti soneta spajajući ovaj tradicionalni oblik sa modernom sadržinom, označen kao pesnik malih stvari, urbanog ambijenta, koji se istovremeno zbirkom Bol oglašava i kao pesnik velikih tema i tragike istorijskog iskustva, Maksimović je pesnik koji je svojim stvaralaštvom obeležio drugu polovinu 20. i prve decenije 21. veka u našoj književnosti.Započevši svoj put kao pesnik u čijem stvaralaštvu preovladavaju individualistička iskustva, Maksimović je svoj opus obogatio svakodnevnim životom tzv. običnog čoveka, ali i poetskom kritikom društvenih prilika koje taj život određuju, da bi se u kasnijim zbirkama oglasio kao pesnik u čijem delu se na upečatljiv način prepliću porodično iskustvo i istorijska tragika 20. veka.

Izuzetno je važna, za sada poslednja Maksimovićeva objavljena zbirka – Bol, u kojoj je pesnik opevao stradanje svoje porodice i srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata. Miroslav Maksimović je na ovaj način svoju poeziju i poetiku značajno obogatio i proširio, a sebe uvrstio u red rodoljubivih pesnika u najboljem smislu te reči.


Link za uključivanje

Preuzmite program