Новости

Obnova Micićevog groba

1.3.2021

 

U sredu 24. februara u 12 časova održana je komemoracija na upravo obnovljenom grobnom spomeniku Ljubomira i Anuške Micić na Novom groblju u Beogradu (parcela 66, grobnica 512).


Govor

Odbor za obeležavanje velike godišnjice srpske avangarde je radio u sastavu: Branislav Skrobonja (Micićev prijatelj, preminuo 2020), Predrag Todorović (Institut za književnost i umetnost; predsedavajući Odbora) i Zoran Stefanović (Projekat Rastko i Udruženje dramskih pisaca Srbije).

• Sećanja Branislava Skrobonje na Micića: „Poslednje godine Ljubomira Micića“ (audio, 2008, Radio Beograd, Autori emisije Snežana Ristić i Radonja Leposavić)

• Detaljan tekst Predraga Todorovića o godišnjici: „Veliki jubileji srpske avangarde: Pokret koji je promenio istoriju naše kulture i umetnosti za sva vremena“, Blic, 2. 2. 2021.Grobnica pre ceremonije


Okupljeni gostiZavršena obnova Micićevog groba u godini velikih jubileja srpske avangarde

Pola veka od Micićeve smrti pokrenuta je inicijativa da se zaštiti od propadanja njegov grob koji se nalazi na beogradskom Novom groblju. Odbor za obeležavanje je radio u sastavu: Branislav Skrobonja (Micićev prijatelj, preminuo 2020), Predrag Todorović i Zoran Stefanović, a uz potporu Instituta za književnost i umetnost, Kulturne mreže „Projekat Rastko“ i Udruženja dramskih pisaca Srbije.

Tim povodom obratili smo se raznim državnim institucijama, kao što su Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Beograd, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradski zavod za zaštitu spomenika, JKP „Pogrebne usluge“, Uprava Novog groblja. Mogu s radošću da objavim da je obnova groba završena, zahvaljujući potpori Instituta za književnost i umetnost, svesrdnoj i izuzetno efikasnoj pomoći gđe Olivere Vučković, direktorke Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda i g. Dragana Baltovskog, direktora JKP „Pogrebne usluge“. Ovo je jedan od najlepših poklona koji su Anuška i Ljubomir mogli da dobiju u godini jubileja!

Mala svečanost tim povodom, upriličena je na Novom groblju, u sredu 24. februara 2021. u podne, na grobu Micića, parcela 66, grobnica 512. Tad je simboličnim činom postavljanja krsta zvanično završena obnova spomenika, uz prisustvo medija, prijatelja, kulturnih poslenika.

Ove 2021. godine obeležavamo jedan vek Zenita i zenitizma, vek srpskog dadaizma, pola veka od Micićeve smrti, 60 godina od smrti Anuške Micić, kao i 120 godina od njenog i rođenja Dragana Aleksića. Predrag Todorović završava rad na monografiji Zenitodadaizam u srpskoj književnosti, uz koju će ići i reprint četiri srpske dadaističke revije: Da-da-Tank, Dada džez, Dada-Jok i Zenit-Ekspres Dada-Jok 2. Time se, nadamo se, na dostojan način odužujemo svim ovim našim avangardnim umetnicima, koji su upisali ime srpske avangarde na svetskoj mapi tog neponovljivog, inventivnog i revolucionarno-radikalnog pokreta – zvanog avangarda.


Linkovi za reportaže i priču o obnovi Micićevog groba 24. februara 2021. godine

• Kulturni dnevnik, TV RTS

• Studio B

• Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

• Beogradska groblja

• Beogradska hronika - Jutarnji program, TV RTS
Postavljanje krsta


Postavljanje palionika


Micićev grob pre obnove


Originalni izgled groba