Новости

Poziv na konferenciju "Ženski pokret (1920–1938)"

11.3.2020

 

U Institutu za književnost i umetnost 8. i 9. oktobra 2020. godine biće održana konferencija posvećena časopisu Ženski pokret (1920–1938). Povod za organizovanje skupa upravo 2020. godine je obeležavanje stogodišnjice od pokretanja časopisa. Naučni skup i propratni zbornik radova izloženih na skupu predstavljaće sintezu aktivnosti (digitalizacija i izrada bibliografije) koje su organizovane povodom ovog značajnog jubileja ženske periodike i feminističkog pokreta na ovim prostorima.

Tokom 2019. godine časopis Ženski pokret je digitalizovan u saradnji Institituta i Narodne biblioteke Srbije, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Monografiju Ženski pokret (1920–1938): Bibliografija, autorki Jovanke Poljak i Olivere Ivanove, objavio je IKUM iste godine uz podršku Rekonstrukcije Ženski fond. Time su se ne samo sačuvali od materijalnog propadanja i zaborava feminističko znanje i nasleđe ovog časopisa, već su se stekli uslovi za sistematično i temeljno proučavanje ovog časopisa. Digitalizovane brojeve časopisa, kao i Bibliografiju moguće je pronaći na sajtu koji je u celosti posvećen časopisu Ženski pokret i projektu Ženski pokret 2020.

Časopis Ženski pokret, najznačajniji jugoslovenski feministički časopis, osnovan je 1920. godine. Izlazio je kao glasilo Društva za prosvećivanje žene i zaštitu njenih prava i štampan je sa manjim prekidima sve do 1938. godine. Časopis je imao širok i heterogen saradnički krug i okupljao je feministkinje iz svih delova Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca/Jugoslavije. Časopis predstavlja dragocenu arhivu za proučavanje i razumevanje različitih političkih, društvenih i kulturnih procesa međuratnog perioda iz feminističke perspektive u lokalnom i globalnom kontekstu. Ženski pokret zauzima važno mesto u jugoslovenskoj časopisnoj produkciji 20-ih i 30-ih godina XX veka kako iz perspektive istorije feminizma, tako i iz ugla ženske i feminističke kulture i književnosti.

Programski odbor konferencije:

  • prof. dr Magdalena Koh, Univerzitet Adam Mickjevič Poznanj
  • prof. dr Katja Mihurko Poniž, Fakultet za humanistiku Univerziteta Nova Gorica
  • doc. dr Ida Ograjšek Gorenjak, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • prof. dr Biljana Dojčinović, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu
  • dr Stanislava Barać, naučna saradnica, IKUM, Beograd
  • dr Jelena Milinković, naučna saradnica, IKUM, Beograd
  • dr Žarka Svirčev, naučna saradnica, IKUM, Beograd


Organizatorke i urednice konferencije: dr Jelena Milinković i dr Žarka Svirčev
Sekretarka konferencije: msc Zorana Simić, IKUM Beograd
Kontakt: zenskipokret@gmail.com

Informacije o konferenciji, projektu i časopisu možete naći na sajtu projekta.

Preuzmite poziv
Preuzmite poziv
Download the invitation