Новости

Izveštaj sa naučnog skupa „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“

15.4.2019

 

Projekat „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekstˮ održao je 6. i 7. aprila ove godine u Trebinju naučni skup „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“. Na skupu je učestvovalo trideset uglednih proučavalaca književnosti, univerzitetskih profesora i naučnih istraživača iz Srbije, Republike Srpske i Italije.
Novosti o skupu

Izlaganjima su bili obuhvaćeni svi bitni aspekti poezije i poetike Vojislava Ilića: tumačenje pesama i zbirki, versifikacijske, metričke i kompozicione odlike pojedinačnih pesama, zbirki i opusa, odnos prema tradicijskim slojevima, evropskim uzorima i antičkom nasleđu, kontekst evropske poezije i, konačno, mesto ovoga autora u razvoju moderne srpske poezije. Posebno su bila važna izlaganja koja su se bavila književnoistorijskom pozicijom Vojislava Ilića i njegovim uticajem na pesnike 20. veka – od Jovana Dučića, Milana Rakića i Milutina Bojića, do Ivana V. Lalića i Miodraga Pavlovića. Velika pažnja posvećena je uticaju Vojislava Ilića na pesničko formiranje Jovana Dučića, u čijem rodnom gradu je skup i održan.

Urednici skupa bili su dr Predrag Petrović, profesor Filološkog fakultet u Beogradu, i dr Nedeljka Bjelanović, naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu. Zbornik radova sa ovoga skupa biće objavljen početkom 2020. godine u ediciji Poetička istraživanja.

U Muzeju Hercegovine u subotu 6. aprila promovisan je zbornika radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa održanog u Trebinju Pesnički zavičaj Desanke Maksimović. Pored urednica, dr Svetlane Šeatović i dr Zorane Opačić, o ovom izdanju su govorili dr Ljiljana Banjanin i dr Jovan Delić.

U razgovorima sa gradonačenikom Trebinja gospodinom Mirkom Ćurićem direktor Instituta za književnost i umetnost dr Bojan Jović i rukovodilac projekta dr Svetlana Šeatović potvrdili su dugogodišnju uspešnu saradnju i dogovorili za 2020. naučni skup o poetici Miroslava Maksimovića, dobitnika Dučićeve nagrade.