Новости

Naučni skup „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“

1.4.2019

 

U organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Dučićevih večeri poezije iz Trebinja održaće se 6. i 7. aprila u Trebinju naučni skup „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“. Na skupu učestvuje trideset uglednih proučavalaca poezije, univerzitetskih profesora i naučnih istraživača iz Srbije, Republike Srpske i Italije. „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“ je dvadeset i sedmi skup projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka: nacionalni i evropski kontekst“, a dvanaesti u saradnji sa Dučićevim večerima poezije i gradom Trebinjem. Urednici skupa su prof. dr Predrag Petrović i dr Nedeljka Bjelanović, naučni saradnik.

Pesničko delo Vojislava Ilića (1860–1894) predstavlja jedan od najkrupnijih međaša moderne srpske književnosti, iskorak u pravcu usavršavanja izražajnih oblika, formalnih aspekata i uspostavljanja nove, parnaso-simbolističke poetike u našoj poeziji kraja devetnaestog i početka dvadesetoga veka. Vojislav, primeto je Jovan Dučić, „ako je ikome sličan, to je naročito francuskim parnasovcima – za koje možda nikad nije ni znao“. Vojislav Ilić jedan je od naših prvih pesnika kulture koji svoju poetiku usmerava ka klasičnim uzorima, antičkoj simbolici, drevnim legendama, mitološkim temama, spomenicima kao svedocima prohujalih vekova.

Iako je živeo kratko, Vojislav Ilić napisao je barem desetinu antologijskih pesama, postavši jedan od najizrazitijih predstavnika kanona srpske poezije. Premda je njegovo delo podrobno izučavano, ima prostora da se njegova poezija i poetika još jednom kritički prouči. Nakon zbornika Porodica Jovana Ilića u srpskoj književnosti i kulturi koji je objavio Institut za književnost i umetnost 2003. godine, ovo će biti prvi skup, i potom zbornik radova, posvećen poeziji Vojislava Ilića.

Izlaganjima će biti obuhvaćeni bitni aspekti poezije i poetike Vojislava Ilića: tumačenja pesama i zbirki, versifikacijske, metričke, kompozicione odlike pojedinačnih pesama, zbirki i opusa, odnos prema tradicijskim slojevima i evropskim uzorima, antičkom nasleđu, kontekst evropske poezije kome prirodno pripada njegovo pesništvo i, konačno, mesto ovoga autora u razvoju moderne srpske poezije. U tom smislu za ovaj naučni skup biće važne teme koje se tiču književnoistorijske pozicije Vojislava Ilića i njegovog uticaja na pesnike 20. veka – od Jovana Dučića, Milana Rakića i Milutina Bojića, do Ivana V. Lalića i Miodraga Pavlovića. Posebno će biti ispitan uticaj Vojislava Ilića na pesničko formiranje Jovana Dučića, u čijem rodnom gradu se skup održava.

Osnivač edicije Poetička istraživanja je prof. dr Novica Petković, a projektom rukovodi dr Svetlana Šeatović, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost, Beograd.

Preuzmite program naučnog skupa