Новости

Predavanje dr Marije Šarović

23.10.2018

 

U okviru ciklusa predavanja Preplitanja i prožimanja u književnosti i kulturi koje organizuje projekat "Srpska književnost u evropskom kulturnom prostoru", naučni saradnik dr Marija Šarović održaće predavanje na temu "Predstave veštice u likovnoj umetnosti". Predavanje će biti održano u petak, 26.10.2018. godine, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Najvećim delom zasnovano na zapadnoevropskom slikarstvu (dela Boša, Direra, Baldunga Grina), predavanje predočava vizuelne obrasce u predstavama veštice i pokazuje njihovu uslovljenost uverenjima i tradicijskim miljeom. Najvažniji uticaji na preovlađujuću opštepoznatu sliku veštice, stvorenu pre svega u slikarstvu od XV do XVII veka, u vreme lova na veštice, vide se u narodnoj mašti i demonološkoj književnosti (teološke rasprave o vešticama, izveštaji sa suđenja vešticama).

Predavanje je zamišljeno kao predstavljanje parova suprotnosti (pagansko / hrišćansko, društvo / priroda, uređenost / nered, Bogorodica / veštica), čime se podvlači suštinski ambivalentna pojava veštice. Deo predavanja biće posvećen i razlikama u vizuelnim predstavama veštice uslovljenim prirodom inspiracije, koja se znatno menjala u zavisnosti od toga da li su umetnici dela izrađivali po sopstvenom nahođenju (dokument o ličnoj motivaciji, ubeđenjima i verovanjima samog umetnika) ili po porudžbini (preovlađujući ukus vremena, sklonost buržoaske klijentele ka zabranjenom ili bogohulnom).

Predavanje će dotaći i pitanja zašto se sabat (kao jedan od središnjih motiva književnosti i slikarstva o vešticama) javlja u slikarstvu tek krajem XVI veka, zašto i kako nastaje jaz u poređenju sa literarnim predstavama sabata, kako se to odražava na naše razumevanje stereotipa veštice u evropskom kulturnom miljeu, itd.

Marija Šarović je saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu od 2004. godine. Istražuje fantastičnu književnost, mitologiju i demonologiju, avangardnu književnost. Trenutno radi na prvoj od dve monografije sa temom veštice u književnosti i drugim umetnostima.