Новости

Okrugli sto "Književna istorija: (prvih) pedeset godina"

4.6.2018

 

Povodom 50 godina od pokretanja časopisa Književna istorija organizuje se okrugli sto "Književna istorija: (prvih) pedeset godina" u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u utorak, 5. juna 2018. u 11 časova. U razgovoru učestvuju nekadašnji glavni urednici časopisa: dr Aleksandar Petrov, dr Dušan Ivanić i dr Miodrag Maticki. U nastavku razgovora učestvuju i: dr Bojan Jović, glavni i odgovorni urednik časopisa, dr Tanja Popović, dr Jelena Novaković, dr Jovan Delić i dr Milan Miljković. Razgovor moderira: dr Stanislava Barać.

Književna istorija pokrenuta je 1968. godine kao časopis cetinjskog izdavačkog preduzeća „Obodˮ a kasnije i IP „Vuk Karadžićˮ. Pokretač i njen prvi glavni urednik bio je Aleksandar Petrov, a potom Jovan Deretić. Časopis se sve vreme oslanjao na saradnju saradnika sa naučnoistraživačkih projekata Instituta za književnost i umetnost i danas, kao časopis sa M24 kategorijom, Književna istorija predstavlja jedan od vodećih naučnih časopisa u Srbiji, otvoren za sve autore/autorke iz zemlje, regiona i inostranstva. Međunarodna redakcija časopisa nastoji da u svakom novom broju podigne kvalitet objavljenih članaka i uspostavi precizne kriterijume i visok standard akademskog pisanja i naučnog istraživanja.

Od januara 2015. godine, časopis je priključen listi međunarodnih časopisa ERIH PLUS, a od juna 2017. časopis se indeksira u CEEOL bazi. Na listi Međunarodnog komiteta slavista Književna istorija nalazi se u prvoj kategoriji časopisa.