Новости

Naučni skup o poeziji Branislava Petrovića

26.4.2018

 

U okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“ Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka organizuju jednodnevni naučni skup „Prilozi za poetiku Branislava Petrovića“, koji se održava 10. maja 2018. godine u Čačku.

Već prva zbirka Branislava Petrovića Moć govora (1961), najavila je pesnika širokog izražajnog raspona, nesvakidašnje autorske imaginacije i neobičnog, iskošenog pristupa stvarnosti i nasleđenim lirskim konvencijama. Petrović se poetički menjao prema svome neumoljivom unutrašnjem imperativu, tako da je svaka sledeća zbirka, sve do posthumno priređene knjige Žeževasion (2004), obeležena nekom vrstom zaokreta i preispitivanja. Šira pesnička publika je s oduševljenjem i odanošću prihvatala njegov duh pesničke igre, demistifikacije i remistifikacije, a kritika je u Petroviću prepoznala ne samo prijemčivost i zavodljivost, nego i vanrednu složenost pesničkih postupaka i značenja, neočekivanih i često protivrečnih.

Prijavljeno je ukupno šesnaest tema za skup i zbornik čiji se izlazak planira početkom 2019. godine. Urednik skupa je dr Dragan Hamović, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost.Preuzmite program skupa