Новости

Predavanje dr Vesne Elez

24.4.2018

 

Projekat "Srpska književnost u evropskom kulturnom prostoru" organizuje Preplitanja i prožimanja u književnosti i kulturi u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u petak 27. aprila 2018. u 12 časova. Tim povodom Vesna Elez održaće predavanje na temu Bodlerovo Cveće zla: lepota, Satana, ljubav.

Dr Vesna Elez (1975) je vanredni profesor na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Završila je studije Opšte književnosti i teorije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu 1999. godine, studije Moderne književnosti (2002), kao i master studije Francuske književnosti i civilizacije (2003) na Univerzitetu Pariz-Sorbona. Doktorsku disertaciju iz Francuske književnosti i civilizacije, “Le savoir et la connaissance dans La Tentation de saint Antoine et Bouvard et Pécuchet de Gustave Flaubert” („Znanje i spoznaja u Iskušenju svetog Antonija i Buvaru i Pekišeu Gistava Flobera“), odbranila je 2007. godine na Univerzitetu Pariz-Sorbona, pod mentorstvom profesora Antoana Kompanjona.

Od 2008. godine radi na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Njena naučna interesovanja obuhvataju francusku književnost devetnaestog veka (naročito stvaralaštvo Gistava Flobera i Šarla Bodlera), poeziju francuskog simbolizma, delo Rolana Barta, teoriju književnosti i naratološka pitanja. Autor je dve monografije o Floberu: Znanje i spoznaja u Iskušenju svetog Antonija i Buvaru i Pekišeu Gistava Flobera (Beograd, Dosije, 2010, na francuskom) i Tri ogleda o Floberu (Beograd, Filološki fakultet, 2015).