Новости

Teorijski i književnokritički razgovori

16.4.2018

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 18. aprila 2018. u 12 časova. Tim povodom Ivana Pražić održaće predavanje na temu Jedan pojas, jedan put : Transnacionalni Novi put svile kao post-hladnoratovski globalni poredak.

Šira javnost u Srbiji saznaje za projekat kineske vlade pod nazivom „Jedan pojas, jedan put” pre otprilike pola decenije, otkako se i ona sama našla na mapi tog, popularno shvaćenog, Novog puta svile. Osim u Srbiji, ovaj ekspanzionistički investicioni plan, ali i diplomatsko-politički program, koji ekonomski umrežava Kinu sa zemljama Azije, Afrike, ali i bivšeg hladnoratovskog Istočnog bloka u Evropi, odvija se u skladu s transformacijom Kine u drugu po veličini ekonomsku silu sveta, koja se odvija u poslednjih tridesetak godina.

Ovo izlaganje predstaviće „otkriće” zapadne imperijalističke sinologije istorijske figure admirala Ming dinastije, Dženg Hea, koji je u nekolicini prekookeanskih ekspedicija u prvoj polovini 15. veka doplovio iz južne Kine do obala istočne Afrike, Arabijskog poluostrva i Indije, prethodeći kolonizatorskim poduhvatima evropskih moreplovaca. Ovaj istorijski događaj danas kineska vlada stavlja u službu izgradnje kulturne politike Novog puta svile kao transnacionalnog projekta ekonomsko-političkog umrežavanja pod okriljem miroljubive, post-hladnoratovske Kine, nasuprot istorijskim posledicama zapadnjačkih plovidbi epitomizovanim u kolonijalizmu. Dženg Heove plovidbe kroz jugoistočnu Aziju biće date kroz prikaz kineskih hramova posvećenih njegovom obogotvorenom duhu i džamijama pod njegovim imenom u Indoneziji, kontekstualizovano diskusijom o manjinskom položaju etničkih Kineza u toj zemlji i širem geopolitičkom položaju tog regiona.

Ivana Pražić je završila Filozofski fakultet u Beogradu (Odeljenje za istoriju umetnosti) 1998. godine. Posle jednogodišnje stipendije Grčke vlade za učenje grčkog jezika i istraživanje vizantijskog spomeničkog nasleđa u Grčkoj na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, Ivana dobija stipendiju Vlade Republike Indije za magistarske studije iz oblasti istorije umetnosti Indije, koje završava 2001. godine na Bangalorskom univerzitetu u Indiji. Tema njenog magistarskog rada vezana je za početke skulptoralne predstave Bude u antropomorfnoj formi u umetnosti oblasti Gandare i Mature.

Kao stipendistkinja indonežanske vlade (Darmasisva stipendija), Ivana 2006/2007. godine završava kurs indonežanskog jezika na Univerzitetu Gađah Mada u Džogdžakarti, gde je potom završila dve godine doktorskih studija iz oblasti studija religije pri Indonežanskom konzorcijumu za studije religije (ICRS-Yogya) na istom univerzitetu, kao stipendistkinja Fondacije Ford. Godine 2016. odbranila je doktorat na Univerzitetu u Sidneju (Australija), na temu iz oblasti kulturnih i verskih tradicija Indonežana kineskog porekla vezanih za istorijsku ličnost admirala iz vremena Ming dinastije, Čeng Hoa (Zheng He), sa stipendijom tog uglednog univerziteta. Do kraja marta meseca 2017. radila na šestomesečnom istraživačkom projektu sa stipendijom Narodne biblioteke Singapura vezanom za duhovne društvene pokrete singapurskih konfučijanista s kraja 19. i početka 20. veka.

Ivana za sobom ima objavljene radove u međunarodnim i domaćim stručnim časopisima iz oblasti antropologije, ženskih studija/feminističkih praksi, kao i istorije umetnosti (njen članak objavljen je 2009. godine u knjizi Mazaar, Bazaar: Design and Visual Culture in Pakistan, ur. Saima Zaidi, izdavač: Oxford University Press), a pisala je i za časopise, novine (The Jakarta Post) i veb sajtove u zemlji i inostranstvu. S Mariom Elenom Indelicato autorka je dva poglavlja („Legacies of Empire: from the ‘Religions of China’ to the ‘Confucian Heritage’ Learner“ i „The Legacy of Cold War Anti-Racism: a Genealogy of Cultural Distance in the Internationalisation of Higher Education“) koji će biti objavljeni 2018. godine u knjizi čiji je izdavač Cambridge Scholars Publishing. Maria Elena Indelicato, Qiu Zitong i Ivana Pražić su autorke članka „Blind Pig Who Wants To Fly“ koji će biti objavljen u specijalnom broju prestižnog časopisa Inter-Asia Cultural Studies 2019. godine.

Članica je Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Prevela je četiri knjige s engleskog i španskog jezika, koje su objavili Samizdat B92 i Fabrika knjiga.