Новости

Teorijski i književnokritički razgovori

2.4.2018

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 4. aprila 2018. u 12 časova. Tim povodom Jelena Žugić održaće predavanje na temu Dođi juče : zamrznuti prostori i zgrada jednog bioskopa u Beogradu.

Zgrada nekadašnjeg Bioskopa „20. oktobar“ u Balkanskoj ulici profilisala se tokom svoje istorije kao izazovno i heterogeno mesto. Živopisno zdanje bogate istorije, a danas i fizički skriveno od pogleda, obitava kao svojevrstan izazov postojećim koncepcijama alternativnog prostora. Na hibridan način ujedinjujući stambeni karakter i reputaciju centra kulturnih organizacija, ono je na mapi današnjeg Beograda istovremeno i zamrznut i na neobičan način živ prostor, koji se može čitati i kao ambivalentno mesto prelaza, između prošlosti i savremenih stvaralačkih praksi, javnog i privatnog, zajedničkog i tajnog, komunikativnog i zatvorenog, napuštenog i živog, devastiranog i inovativnog. Nekadašnje sedište organizacija poput redakcije čuvenog časopisa Student, a sada gotovo skriveno poprište razvoja i kulturnih ustanova sa dugom tradicijom i savremenih praksi poput iznenadnih intimnih koncerata na skrivenim lokacijama, zgrada u sebi krije brojne alternativne istorije, ali i tihi potencijal mesta koje gravitira ka novim kulturnim jezgrima i mogućnostima grada. Kako se mogu ponovo vrednovati njeni zaleđeni potencijali, i uspostaviti nove umetničke prakse kako bi ona obnovila svoju poziciju praga?

Jelena Žugić je diplomirala i završila master studije na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Master tezu odbranila i na Erasmus Mundus programu Crossways in Cultural Narratives, kao stipendista Evropske unije, na Novom Univerzitetu u Lisabonu, Šefildskom univerzitetu i Univerzitetu Santjago de Kompostela. Doktorand na programu Moderne književnosti i kulture na Novom Univerzitetu u Lisabonu. Učestvovala na međunarodnim konferencijama u Francuskoj, Engleskoj, Portugalu, Srbiji i Hrvatskoj, sa posebnim fokusom na teme vezane za poetiku grada. Prevodi sa engleskog, španskog i portugalskog, između ostalog autore poput Roberta Bolanja, Džoan Kolbi i Klaris Lispektor. Objavljuje poeziju. Bavi se muzikom. Živi i radi na relaciji između Lisabona i Beograda.