Новости

Predavanje ma Gorana Lazičića

12.1.2018

 

U okviru ciklusa Periodika između književne forme i društvenog aktivizma, ma Goran Lazičić će u Biblioteci IKUM-a 16. januara 2018. u 12 časova održati predavanje "David Albahari kao urednik u časopisu Književna reč". Predavanje će osvetliti Albaharijev urednički rad u jednom od vodećih časopisa poznojugoslovenske epohe, kao i mesto koje on može imati u autorskom, ali i u širem časopisnom, poetičkom i kulturno-ideološkom kontekstu.

O Albaharijevom književnom delu pisano je srazmerno mnogo, ali njegova urednička delatnost (Vidici, Književna reč, Mezuza, Pismo...) do sada gotovo da nije bila tema književnonaučnog istraživanja. Albahari je bio član redakcije i urednik za prozu Književne reči od zime 1977. do leta 1984, u periodu kada su glavni urednici bili Jovica Aćin, a potom Gojko Tešić. To je i vreme kada se u srpskoj književnosti dovršava dominacija stvarnosne proze, a na scenu izranja nova generacija autora koju će kritika nešto kasnije odrediti kao postmodernističku. Albahari je u naznačenim procesima učestvovao i kao pisac i kao urednik. Pored proze mladih domaćih autora, on u Književnoj reči objavljuje prevode savremene svetske proze, kao i priloge posvećene rokenrol kulturi. Njegovom uredničkom radu oko časopisa može se priključiti i priređivanje izbora Savremena svetska priča (Prosveta, 1982) i uređivanje edicije Prva knjiga Matice srpske (1980–1991).

Korpus časopisa: Književna reč (1977–1984).

Goran Lazičić (Novi Sad, 1983) je doktorand na Odseku za slavistiku Univerziteta u Gracu. Diplomirao je na grupi za srpsku književnost sa opštom književnošću Filološkog fakulteta u Beogradu. Master studije komparativne književnosti završio je na Univerzitetu u Beču. Radio je kao asistent na Odseku za slavistiku Univerziteta u Gracu i kao eksterni predavač na Odseku za slavistiku Univerziteta u Klagenfurtu. Bio je urednik književnog programa Doma kulture „Studentski grad“ u Beogradu i član redakcije književnog časopisa Ulaznica (Zrenjanin). Književnu kritiku objavljivao je u dnevnim listovima Danas, Blic i Politika. Priredio je antologiju RESTART: Panorama nove poezije u Srbiji (2014).