Новости

Teorijski i književnokritički razgovori

4.12.2017

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 6. decembra 2017. u 12 časova. Tim povodom dr Marija Grujić održaće predavanje na temu Koncepti proučavanja popularnog : književne studije kao inspiracija.

Izlaganje je posvećeno načinima na koje koncepti iz književne teorije, književne istorije i drugih vidova nauke o književnosti nalaze svoju primenu u proučavanju formi popularne kulture. Imajući u vidu da kulturne studije jednim velikim delom proizlaze iz književnoteorijskih izučavanja, ovo predavanje će razmatrati na koji način pojmovi, iskustva i pre svega teorijski koncepti iz ovih oblasti nalaze svoju interdisciplinarnu kontekstualizaciju izvan striktno književne oblasti, doprinoseći boljem razumevanju i proučavanju fenomena popularne, vizuelne i uopšte uzev medijske kulture, kako u teorijskom, tako i u metodološkom smislu. Između ostalog, biće reči o momentima iz teorijskih postavki Mihaila Bahtina, Rolana Barta, Rejmonda Vilijamsa, i kako oni doprinose izgrađivanju teorijskih modela i koncepata za proučavanje fenomena savremene kulture popularnog i svakodnevnog, uz korišćenje primera iz domaćih pojava popularne kulture.

Dr Marija Grujić je autorka tri knjige: Rod i kultura fragmentarnosti: Nečista krv i Gazda Mladen Borisava Stankovića (2015), Reading the Entertainment and Community Spirit (2012) i Bahtin i feministička književna analiza (2007), kao i niza drugih radova iz oblasti studija kulture, medija, rodnih studija, književne teorije, studija filma i reprezentacije. Predavala je na Odseku za rodne studije na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i Centru za rodne studije na Univerzitetu u Novom Sadu. Zaposlena je u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu.