Новости

Poetika Milutina Bojića i izložba „100 godina Plave grobnice“

2.11.2017

 

Povodom 100 godina od smrti Milutina Bojića, pozivamo vas 8. novembra, u 19 sati, u Atrijum Narodne biblioteke Srbije, na predstavljanje zbornika radova Poetika Milutina Bojića (ur. prof. dr Jovan Delić i dr Svetlana Šeatović; Institut za književnost i umetnost u Beogradu, Biblioteka „Milutin Bojić“ u Beogradu, Dučićeve večeri poezije u Trebinju, 2017). Poetika Milutina Bojića prvi je zbornik naučnih radova posvećen ovom prerano preminulom srpskom pesniku.

Pozdravna reč: dr Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost. U programu učestvuju: prof. dr Miloš Ković, prof. dr Aleksandar Jovanović, dr Svetlana Šeatović i prof. dr Jovan Delić, Poeziju Milutina Bojića govori glumac Dejan Čavić.

Naučne studije književnih proučavalaca iz Srbije, Republike Srpske i Italije usmerene su na poetička i žanrovska pitanja (poezija, drama, prevodi i pozorišna kritika) u sveukupnom opusu ovog umetnika, ali se bave i komparativnim pitanjima i veoma zanimljivim problemom recepcije. Na kraju zbornika urednici su smestili i 32. rad koji predstavlja prilog biografiji Milutina Bojića koji je priredio Jovan Pejčić.

Pored predstavljanja zbornika, istoga dana biće otvorena izložba „100 godina Plave grobnice“, autorke Olge Ječmenice. Tom prilikom, biće izložen original rukopisa „Plave grobnice“ iz 1917. godine, pronađen pre tri godine i čuva se u Biblioteci „Milutin Bojić“.

Program organizuju Institut za književnost i umetnost u Beogradu i Biblioteka "Milutin Bojić" u Beogradu uz podršku Narodne biblioteke Srbije.