Новости

Predavanje ma Bojane Aćamović

12.10.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Periodika između književne forme i društvenog aktivizma, ma Bojana Aćamović će 17. oktobra 2017. u 12 časova u Biblioteci IKUM-a održati predavanje Nepoznati Volt Vitman: dva senzacionalna otkrića sa stranica američke štampe 19. veka. Predavanje se odnosi na nedavno otkrivene tekstove publikovane u periodici za koje je potvrđeno da ih je pisao Volt Vitman – na seriju članaka sa savetima za zdrav život („Manly Health and Training“), koja je u periodu od septembra do decembra 1858. objavljivana u nedeljniku New York Atlas, i na roman „Life and Adventures of Jack Engle“, koji je tokom 1852. objavljivan u nastavcima u listu Sunday Dispatch.

Za oba ova otkrića zaslužan je Zakari Turpin, doktorand na Univerzitetu u Hjustonu, ali i digitalizacija starije periodike, koja se i ovaj put pokazala kao ključan preduslov za kvalitetno i temeljno proučavanje književnosti. Stoga će jedan deo predavanja biti posvećen samom procesu koji je američkog kolegu doveo do ovih Vitmanovih tekstova i načinu na koji je utvrdio njihovo autorstvo (budući da je serija članaka bila potpisana pseudonimom „Mose Velsor“, dok su nastavci romana izlazili nepotpisano). S druge strane, predavanje će pokrenuti i pitanja vezana za funkciju koju današnji dnevni listovi i mediji imaju u promociji književnosti i književnika.

Korpus časopisa: New York Atlas (1853–1881), Sunday Dispatch (NY, 1845–1854)

Bojana Aćamović (1985, Sarajevo), istraživač saradnik u Institutu za književnost i umetnost, na projektu Srpska književnost u evropskom kulturnom prostoru, na kojem je prvobitno bila angažovana kao stipendistkinja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (2012–2014). Diplomirala je na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, a master studije je završila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu i piše disertaciju o recepciji poezije Volta Vitmana u književnosti srpske avangarde. Aktivno sarađuje sa međunarodnim udruženjem za proučavanje poezije Volta Vitmana (Transatlantic Walt Whitman Association) i redovno učestvuje na godišnjim skupovima koje ova asocijacija organizuje (Annual International Whitman Week Seminar & Symposium). Prevodi s engleskog jezika.